ANAF va avea acces la toate conturile din bănci. Economist: „Omul cinstit nu trebuie să se teamă de nimic”

Data actualizării: Data publicării:
bani lei
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

De luni, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci. Toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare. Noua legislație este creată pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

Este vorba despre transpunerea unei directive comunitare în legislația românească, a explicat la Digi24 economistul Adrian Bența.

„Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală, nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”, a spus Bența.

„Acei oameni care fac fapte rele, care participă la evaziune fiscală - eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit - cred că da, acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea, dar cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri