Analiză Business Club. Ciudăţeniile impozitului forfetar: taxele pentru un restaurant de pe litoral, mai mici decât cele dintr-un orășel

Data publicării:
restaurant

Impozitul forfetar se va calcula în funcţie de câteva coordonate propuse de Guvern. Este vorba despre rangul localităţii în care este amplasată afacerea respectivă, suprafaţa localului şi un coeficient de sezonalitate, care este clasificat în mod asemănător cu cel al rangului localităţii.

Problema este că după aplicarea acestei formule apar o serie de aberaţii. Astfel, nu va exista o mare diferenţă între un restaurant plasat în Centru Vechi, căruia îi trec pragul sute de clienţi şi unde adaosurile sunt imense, şi o șaormerie de cartier. În timp ce restaurantul amplasat în buricul târgului cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi va plăti un impozit forfetar de 3.900 de euro, șaormeria de cartier cu o suprafață de trei ori mai mică va avea un impozit forfetar de aproape 3.000 de euro

Şi continuă. La un restaurant de 100 de metri pătraţi diferenţele sunt semnificative în funcţie de localitate şi zona de amplasare. Spre exemplu, un local de 100 de metri pătrați dintr-o comună cu 2-3.000 de locuitori va plăti aproximativ 400 de euro pe an, în timp ce un restaurant cu aceleaşi dimensiuni amplasat într-un oraş cu 3.657 de locuitori, cum este Bechetul, va achita de trei ori mai mult, adică 1.270 de euro pe an.

Problema este că acest proiect nu face diferenţieri între tipurile de afaceri și implicit valorile legate de venituri. Practic, între restaurante şi celelalte unităţi de alimentaţie publică sau catering, cum ar fast-food-urile, nu va exista nicio diferenţă în privinţa cuantumului impozitului forfetar, singura diferenţă fiind cea legată de suprafaţă.

Mai mult staţiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special. Acestora li se introduce un coeficient de sezonalitate. Aşa se ajunge ca proprietarul unui restaurant din Predeal, Sinaia, Eforie sau Mamaia să plătească un impozit forfetar mai mic decât cel din acelaşi Bechet, oraş cu 3.600 de locuitori, din judeţul Dolj.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri