Avertismentul unui fost ministru de Finanțe: „Ne aşteaptă minimum 18 luni de perioadă dificilă sau foarte dificilă”

Data publicării:
Lock and key on Romanian banknotes and coins representing concept of financial control in the European Union. The economic future of Romania after t
Pierderea calificativului recomandat pentru investiţii ar putea majora costurile de împrumut. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rezolvarea problemelor de deficit trebuie să fie parte a unui plan de relansare economică a României, a declarat joi fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, în prezent membru al Consiliului de Administraţie al BNR. El anticipează că ne aşteaptă minimum 18 luni, dacă nu mai mult, de perioadă dificilă sau „foarte dificilă”.

„Ne aşteaptă - şi nu vorbesc aici în calitate de membru al board-ului Băncii Naţionale, vorbesc în calitate de fost ministru de Finanţe - ne aşteaptă minimum 18 luni, dacă nu mai mult, de perioadă dificilă, ca să nu zic că poate să fie foarte dificilă, şi cred că este un adevăr cu care trebuie să începem orice fel de discuţie cu mediul privat din România. De ce ne aşteaptă aceste luni, de ce o să fie greu şi de ce trebuie să spunem foarte clar acest lucru? Pentru că a ajuns cuţitul la os. O ţară cu deficite recurente de 8%, de 9%, o ţară care şi-a crescut datoria publică în 5 ani de la 467 de miliarde (de lei - n.r.), cât era când am preluat eu, în 2020, la peste 1.000 de miliarde astăzi, deci paralel şi datorie publică, şi deficit, e o ţară care are probleme”, a declarat Alexandru Nazare, fost ministru PNL de Finanțe, la Forumul Naţional „Viitorul Agriculturii”, potrivit Agerpres.

El a subliniat că aceste probleme se reflectă în ratingul de ţară, iar ratingul de ţară se reflectă în dobânda pe care o plăteşte ţara.

„Mediul privat nu poate plăti o dobândă mai bună decât aia pe care o plăteşte ţara. Lucrurile sunt foarte legate aici. Dacă ţara performează, scad dobânzile. Cu cât ţara performează, ratingul se îmbunătăţeşte, scad dobânzile. Scad dobânzile, scad dobânzile şi pentru privat. Nu e nici o prăpastie între privat şi public aici. Privat şi public suntem împreună, ne numim România, nu suntem separaţi. Poţi să fii nemulţumit, e adevărat, înţeleg nemulţumirile, înţeleg şi aşteptările legate de sistemul bancar, cum poate şi sistemul bancar se uită la sistemul public şi ar spune că s-ar fi aşteptat ca sistemul public să construiască bugete mai bune, să ţină cheltuielile sub control, să cheltuiască mai multe fonduri europene şi poate împreună în acest joc de echipă, dacă unul ar fi făcut ceva şi altul altceva situaţia pe total ar fi fost mai bună”, a susţinut acesta.

„A vorbi doar despre deficit nu e calea cea bună”

În opinia fostului ministru de Finanţe, discuţia doar despre deficit nu este potrivită şi ar trebui discutat despre relansarea economică.

„Uite că, totuşi, ne aflăm astăzi şi discutăm despre deficit şi doar despre deficit. Şi voiam să încep cu un singur lucru: eu cred că, totuşi, a vorbi azi doar despre deficit nu e calea cea bună. Deşi problemele sunt atât de mari, eu cred că noi, astăzi, ar trebui să vorbim despre relansarea economică în ansamblu, nu despre deficit. Rezolvarea de astăzi a problemelor de deficit trebuie să fie parte a unui plan de relansare economică a României. Evident că relansarea economică înseamnă stimulare, înseamnă resurse pe care le cheltuie statul în fel şi chip pentru a relansa economia. Şi ai nevoie de resurse, dar tu cu resurse trebuie să acoperi găuri. Cum faci acest lucru? Cum faci să şi relansezi, să şi acoperi găuri? Păi hai să ne dăm un pic înapoi în timp, să ne întoarcem acum 10 ani, 8 ani şi să vedem că economia creştea”, a susţinut Nazare.

„Nu a fost economia pe primul loc”

Oficialul BNR a subliniat că, în perioada în care România a avut creştere economică, resursele au fost cheltuite, iar economia nu a fost o prioritate pentru guverne şi partidele aflate la guvernare.

„Atunci când economia creştea, nu ne-am pus problema că s-ar putea să ajungem într-un moment în care lucrurile se schimbă şi să avem nevoie de nişte resurse. Am tot cheltuit, am tot cheltuit până am ajuns aici şi la nivel profund trebuie să recunoaştem un lucru: economia nu a fost prioritatea statului, nu a fost prioritatea guvernelor. Şi nu e vorba de un partid. E vorba de o serie de partide, o serie de guverne şi trebuie să spunem adevărul. Da, pentru că dacă ar fi fost economia, dacă noi am fi prioritizat economia, atunci aveam obiective clare, măsurabile, care porneau de sus în jos şi aşa cum porneau, măsurabile, se reflectau în activitatea fiecărui minister în parte. Şi atunci, da, aveam economie. Am avut alte preocupări. Nu a fost economia pe primul loc”, a concluzionat Alexandru Nazare.

Clubul Fermierilor Români a organizat, joi, Forumul Naţional pentru Viitorul Agriculturii, reuniune dedicată prezentării concluziilor şi promovării iniţiativelor importante rezultate din seria celor şase forumuri regionale desfăşurate în ultimele luni. La deschiderea evenimentului a participat preşedintele României, Nicuşor Dan.

Forumurile regionale pentru „Viitorul Agriculturii” au atras lideri din toate sectoarele lanţului valoric agroalimentar şi sectoarele conexe agriculturii, asigurând astfel cadrul de dezbatere şi platforma pentru noi parteneriate care privesc în egală măsură eliminarea deficitului de balanţă comercială pentru produsele agroalimentare, alături de recâştigarea competitivităţii, orientarea spre producerea de valoare adăugată în agricultură prin procesare şi integrare, creşterea atractivităţii sectorului pentru tineri şi asigurarea (re)înnoirii generaţionale.

Forumul Naţional reuneşte aproximativ 100 de lideri: fermieri - antreprenori performanţi din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor cheie în dezvoltarea sectorului, precum şi lideri din industrii conexe şi complementare agriculturii: retail, tehnologie, transport, energie, sustenabilitate şi domeniul bancar.

Partenerii noștri
Playtech
Judeţele din România care par că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Kelly Osbourne s-a logodit. Cum a reacționat tatăl ei când a auzit că iubitul ei se pregătește să-i adreseze...
Film Now
Brad Pitt și Tom Cruise au fost în discuții pentru „Ford v. Ferrari”. De ce a renunțat starul din „Top Gun”...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
PSD cere ca CASS la pensie să se plătească doar de la 4.000 lei. Cine va câștiga 100 lei la pensie?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie