Bancnotele din multe ţări europene nu sunt schimbate de casele de schimb și băncile româneşti

Data publicării:
bani 5-1

Alexandru Buga a luat la rând casele de schimb valutar şi sediile de bănci pentru a-şi schimba în lei valuta cu care a rămas în urma călătoriilor în ţările baltice, Serbia şi Bulgaria.

Nu există posibilitatea schimbării acestor bani înapoi în lei. Numai din Lituania ar fi 150 de lei. Dacă aş fi fost într-o ţară exotică undeva în Africa sau în Asia şi veneam cu banii respectivi aici, mi se părea normal să nu pot să îi schimb, dar dintr-o ţară din UE mi s-ar părea totuși normal ca măcar la BNR să îi schimb”, spune Alexandru Buga, client.

„Banca Naţională nu face schimb valutar pentru nicio valută. Acesta este un business şi nimeni nu poate interveni din afară în deciziile de business ale unei bănci sau a unei case de schimb valutar”, a explicat Mugur Şteţ, purtător de cuvânt BNR.

Singurele bancnote pe care Banca Naţională a României le schimbă sunt cele autohtone, deteriorate. În rest, chiar dacă avem peste 40 de bănci, niciuna nu oferă clienţilor schimburi în majoritatea valutelor.

Băncile în general nu oferă această facilitate pentru că există un cost de a gestiona lichiditatea, există un cost de a lucra cu cash-ul şi daca tranzacţiile sunt ocazionale nu se justifică economic”, a afirmat Claudiu Cazacu, expert pieţe valutare.

În afară de refuzul băncilor de a schimba în lei bancnotele străine, cea mai mare problemă pe care o au clienţii este cea cu monedele. Spre exemplu, acestea sunt refuzate de instituţiile de credit, inclusiv la plata ratelor şi singura lov valoare rămâne cea numismatică.

O variantă ar fi ca schimbul de valută să se facă între bănci partenere. În plus, ţările din Uniunea Europeană încearcă încurajarea folosirii în primul rând a monedei unice, în detrimentul banilor autohtoni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri