Banii în mișcare. Ce este capitalul de lucru și cum îl menții echilibrat

Data actualizării: Data publicării:
semn de deschidere restaurant
Cum vor stabili restaurantele care dintre clienți sunt vaccinați, pentru a putea deschide 100%. Foto: GettyImages

Săptămâna aceasta, la "Banii în mișcare" ne adresăm antreprenorilor actuali sau celor care vor să înceapă o afacere în viitor. Practic, vorbim despre cea mai des întâlnită eroare a companiilor insolvențe din România: blocarea capitalului de lucru.

 

Ce este capitalul de lucru? Care sunt implicațiile valorilor pozitive? Cum echilibrez un capital de lucru negativ? Și care sunt cele mai bune practici în gestiunea acestuia? 

Vorbim despre REGULA DE AUR ÎN FINANȚE pentru un capital de lucru echilibrat. Pentru aceasta, trebuie să înțelegem în primul rând, ce este capitalul de lucru?

Analiza capitalului de lucru se poate face cu ajutorul BILANȚULUI, care ne arată pasivele și activele companiei. Pasivele sunt în dreapta, și indică proveniență banilor, care pot veni din capitaluri proprii, adică banii acționarilor sau profitul reinvestit în companie, și datorii către instituții de credit, furnizori, stat sau entități din același grup. Pe partea cealaltă, activele reflectă utilizarea banilor, care se pot duce pentru investiții pe termen lung în active fixe, sau finanțarea nevoilor pe termen scurt în active circulante. Practic, capitalul de lucru reprezintă diferența dintre activele circulante și datoriile pe termen scurt.

Cea mai bună situație este atunci când capitalul de lucru este POZITIV, iar raportul dintre activele circulante și datoriile pe termen scurt, denumit lichiditatea curentă, depășește pragul de 1,2.

Spre exemplu, dacă nivelul datoriilor pe termen scurt este 1 milion, atunci activele circulante ar trebui să fie cel puțin 1,2 milioane. Pentru a înțelege logică acestei condiții, trebuie să ne întoarcem la bilanț. Practic, un capital de lucru pozitiv înseamnă că încasarea tuturor creanțelor, vânzarea și monetizarea stocurilor împreună cu trezoreria disponibilă acoperă toate datoriile care trebuie plătite în maxim un an, iar compania rămâne și cu o rezervă.

7 din 10 companii românești nu respectă regula de aur din finanțe

Astfel, spunem că aceste companii se pot autofinanța pe termen scurt și respectă REGULA DE AUR a echilibrului bilanțier: investițiile pe termen scurt sunt finanțate prin resurse atrase pe termen scurt.

Din păcate, 7 din 10 companii active în România NU respectă această lege fundamentală în finanțe, această fiind principala cauza care determina insolvență companiilor pe plan local.

Astfel, dacă analizăm bilanțul centralizat al tuturor firmelor active în România pentru anul 2008, activele circulante depășeau datoriile pe termen scurt cu 12%. La finalul anului 2018, acestea sunt inferioare cu 4%. Practic, după încasarea tuturor facturilor de la clienți, vânzarea stocurilor și numerarul disponibil, companiile active în România nu își pot acoperi decât 96% din datoriile pe termen scurt scadente în maxim un an. Această înseamnă că depindem de rostogolirea datoriilor și ne-am pierdut independența financiară.

Este important să înțelegi că un capital de lucru pozitiv indică un POTENȚIAL de autofinanțare, nu o CERTITUDINE. De aceea, în episodul următor o să împărtășim câteva secrete pentru gestiunea eficientă a capitalului de lucru.

Până atunci… NU UITA: banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru ține, familia și afacerea ta.

Partenerii noștri