BUSINESS CLUB. Inamicul de miliarde de dolari al economiei globale

Data publicării:
clima

Bomba economică vine din tarâmurile înghețate ale Siberiei. Americanii estimează că topirea permafrostului est-siberian va produce daune de 60 de mii de miliarde de dolari. Ţările lumii vor fi afectate diferit, dar America va plăti o parte consistentă. Costurile ar putea fi chiar mai mari, susţin cercetătorii. Iar dacă se iau măsuri contra încălzirii globale, atunci pagubele ar putea reduse la 37 de mii de miliarde dolari.

În America însă, răvăşită deseori de uragane şi furtuni puternice, încă se mai discută dacă încălzirea globală există sau nu. Efectele se văd deja cu ochiul liber pe plajele din Malibu. Proprietarii luxoaselor proprietăţi de pe malul oceanului cheltuie milioane de dolari pentru a lupta împotriva eroziunii plajelor, scrie MarketWatch. Şi alte oraşe din Statele Unite ale Americii, precum New York, San Francisco sau Boston, sunt ameninţate de creşterea nivelului apelor.

La polul opus se află Africa. Lipsa apei este cel mai mare obstacol în faţa progresului economic al continentului. Economia Ghanei, care avansează în ritm susţinut, nu se poate dezvolta pe viitor în lipsa unei reţele moderne de apă.

În America de Sud, apa este mărul discordiei între marile companii şi comunităţile locale. Apa este direcţionată către alimentarea minelor şi fabricilor, în dauna oamenilor, care se văd astfel nevoiţi să renunţe la casele şi fermele lor.

China are cele mai mari probleme legate de poluare, după mai bine de trei decenii de prosperitate economică. Apele sale sunt infestate şi pline de gunoaie. Aerul din multe oraşe este de multe ori irespirabil, iar locuitorii din Beijing se confruntă constant cu smogul toxic.

Obsesia Americii, Chinei şi a altor state pentru creştere economică ar putea avea un preţ mult prea mare. Iar deciziile de acum ar putea compromite viitorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri