BUSINESS CLUB. Primăria Capitalei are cel mai sărac buget din ultimii ani

Data publicării:
0801primaria-42622

Austeritatea vine la bugetul primăriei acum pentru că, cel puțin până de curând, nu prea a fost pe acolo, chiar dacă au trecut patru ani de criză.

Primăria Capitalei a lucrat cu cifrele mari în ultimii ani. Bugetul a fost în jurul miliardului de euro sau peste. Au ajutat-o împrumuturi făcute cu mai mult timp în urmă, dar și acestea s-au cam terminat. Nici măcar austeritatea nu este cuvântul potrivit.

„Ne așteptăm la un an de maximă austeritate, am spune chiar de subzistență. Bugetul general al municipiului București nu credem că va depăși 3,5 miliarde”, spune Dan Darabont, viceprimarul Capitalei.

Asta înseamnă mai puțin de 800 de milioane de euro. Semne pentru deterioararea situației s-au văzut de anul trecut. Spre finalul lui 2012, Primăria Bucureștiului a fost nevoită să rectifice de două ori bugetul și să scoată de le venituri aproape 150 de milioane de euro.

În condițiile scăderii veniturilor și a unui buget mai mic de 800 de milioane de euro, se pune problema de unde vor dispărea cheltuieli. Cel mai probabil vor fi tăiate investiții. Deja s-au luat bani pentur noi proiecte ale RATB și RADET și lista se pare că e deschisă.

Va fi greu de scos cămașa în condițiile în care cele două regii înghit aproape 30% din bugetul total al Primăriei sub formă de subvenții, care anual se duc aproape de 250 de milioane de euro.

Și cu toată această sărăcie, primăria se codește să majoreze taxele locale cu 16%. În ultima şedinţă, consilierii generali ai Capitalei au votat pentru menţinerea nivelului taxelor locale la cel de anul trecut. Dar problema nu este închisă.

Mingea este la Guvern, care va decide, cel mai probabil, să lase în seama primăriilor stabilirea taxelor locale. Însă dacă este decisă majorarea, cei care au plătit deja ar putea fi nevoiți să achite și diferența.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri