BUSINESS CLUB. România ar putea pierde investitorii în favoarea Serbiei

Data publicării:
serbia-1

La fel ca în România, în Serbia industria auto este cea care susţine economia. Sârbii l-au adus în echipa de consilieri guvernamentali pe fostul director al Fondului Monetar Internațional, Dominique Strauss-Kahn. În ciuda imaginii sale pătate de scandalurile în care a fost implicat, acesta ar putea ajuta Serbia să își gestioneze mai bine banii. Iar o parte din bani vor veni din Emiratele Arabe Unite care au acceptat sa crediteze ieftin agricultorii și producătorii de arme sârbi.

Serbia se pregăteşte să intre în Uniunea Europeană şi va intra cu o forţă de muncă ieftină şi bine pregătită. În momentul de faţă, Serbia este unde era România în anii de dinainte de aderare. Chiar dacă au fost la un pas de faliment, sârbii au un potenţial mare de creştere. Deja au început să atragă investiţii străine. Iar investiţiile vor creşte şi mai mult în momentul în care vor deveni membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene. La fel de mult va creşte şi concurenţa dintre economiile balcanice.

De un an de zile, Fiat produce acolo modelul 500L. Italienii au fost atraşi în Serbia de salariile mici şi de forţa calificată de muncă. De altfel, prin ambiţiile sale europene, Serbia a început deja să concureze cu România şi Bulgaria pentru atragerea investitorilor străini.

Chiar dacă au practic acelaşi nivel de salarizare, cele trei ţări au fiecare are avantajele lor. Însă în ultima perioadă sârbii parcă au ştiut să le împacheteze mai frumos decât vecinii români şi bulgari. De curând, guvernul de la Belgrad a organizat o conferinţă la Londra în încercarea de a atrage investitorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri