BUSINESS CLUB. Tranzacții românești anchetate în Cipru

Data publicării:
banci

Banca Transilvania este în centrul unei anchete destul de ample legate de preluarea a aproape 10% de către Bank of Cyprus. E o investigație și în România și în Cipru. La noi intrase cumva sub preș, dar cu criza din Cipru s-a reaprins rău de tot și chiar sunt pericole pentru cei implicați.

Potrivit procuraturii cipriote, citate de presa locală, autorităţile române au cerut asistenţă în acest caz, după apariţia unor noi dovezi. Solicitarea a fost aprobată, iar o delegaţie română va merge în Cipru în această săptămână. În centrul anchetei este o tranzacție din 2009 când Bank of Cyprus a preluat un pachet de 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania, pentru 58 milioane euro. A fost o tranzacție care a ridicat multe suspiciuni pentru că ea ar fi fost o înțelegere necurată între câțiva acționari ai băncii Transilvania și oficiali ai Bank of Cyprus. Două figuri importante din Banca Translivania, Horia Ciorcilă și Claudiu Silaghi, acționari și implicați în conducere, au fost acuzate de DIICOT, alături de alte alte persoane de manipularea pieței de capital. În instanțe succesive până la Curtea de apel au fost achitați, iar Claudiu Silaghi a decedat în primăvara lui 2011. Însă au apărut alte dovezi.

Un raport al Alvarez&Marsal, un mare consultant care s-a ocupat inclusiv de falimentul Lehman Brothers, scoate la iveală înțelegeri necurate între acționarii Băncii Transilvania și Bank of Cyprus. Înainte de tranzacție, Claudiu Silaghi cumpărase 3% din Banca Translivania fix în scopul de a vinde mai departe cãtre cipriți și prin aceasta s-a folosit de informații confidențiale. Potrivit datelor adunate, Horia Ciorcilă ar fi stabilit să vândă 5% din acțiunile sale la Transilvania cu condiția ca Bank of Cyprus să-i restructureze credite ale companiilor sale din Cipru și să-i ofere condiții mai bune.

În plus, Ciorcilă ar fi trebuit să se asigure din poziția sa de la Translivania că banca va lansa o ofertă de titluri în 2010 iar Bank of Cyprus va avea garantat un anume procent de acțiuni nesubscrise, astfel încât pachetul său să crească de la mai puțin de 10% la 20%. Raportul Alvarez&Marsal citează și un studiu al JP Morgan care tragea semnale de alarmă legate de această tranazacție. Toate documentele au fost făcute pentru Banca centrală a Ciprului care investigează modul în care a ajuns Bank of Cyprus în situația de colaps.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...