Ca să încurajeze vânzările de lactate, ministrul Agriculturii a băut lapte proaspăt muls

Data publicării:
22 2003lapte-56352

Românii au cumpărat mai puţin lapte, o confirmă patronii magazinelor ale căror vânzări au scăzut chiar la jumătate.

Aceştia spun că, în raport cu luna anterioră, cantitatea de produse lactate comandată a fost redusă la jumătate. Totodată, ei reclamă faptul că vânzările au scăzut cam cu 20%.

Şi angajaţii producătorilor spun că vânzările au scăzut drastic.

Fermierii îi acuză pe procesatori că încearcă să profite de pe urma scandalului.

„Ei au venit cu solicitarea de scădere a preţului vizavi de stocurile şi de lipsa vânzării în piaţă”, spune Claudiu Frânc, unul dintre fermieri.

Un altul susţine că au fost chemaţi la negocieri în care şi s-a propus scăderea preţului la lapte cu până la 30 %.

În opinia lor însă, acest lucru ar însemna ca o parte dintre fermieri să renunţe la contracte.

„Eu nu cred că procesatorii români vor să îşi distrugă portofoliu de fermieri români de unde îşi atrag ei laptele către procesare”, consideră Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Ministrul Agriculturii promite să intervină

Sigur că nu aş vrea să se intre într-o o altă fază, să se pună presiune pe producători, dar vom discuta săptămâna viitoare acest lucru”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Şi, ca să îi convingă pe consumatori că laptele nu are probleme, ministrul a băut lapte direct de la fermă.

„Foarte bun. Îmi aminteşte de copilărie, obişnuiam când eram copil la bunica când mulgea vaca să beau laptele direct”, a dezvăluit el.

De la Bruxelles, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, atrage atenţia că producătorii români vor avea probleme şi mai mari peste doi ani, când piaţa laptelui va fi total liberalizată.

„Autorităţile şi producătorii trebuie să decidă ce e de făcut pentru ca în 2015 să nu ne trezim că nu vom mai găsi pe piaţă lapte românesc”, a susţinut Dacian Cioloş.

În caz contrar, procesatorii din România ar putea folosi numai lapte din import, care în prezent este mai ieftin decât cel românesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri