Cătălin Predoiu, despre criza de la Praid: „Nu este normal să fi ajuns în această situaţie, este inacceptabil”

Data publicării:
Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul interimar Cătălin Predoiu afirmă că situaţia de la Salina Praid, inundată de apele pârâului Corund, este „un subiect foarte complex, care prezintă elemente de risc pentru ecosistemul din zonă, pentru infrastructura din zonă şi pentru populaţie”, el subliniind că prioritatea o constituie apărarea vieţilor oamenilor.

Cătălin Predoiu a vorbit, joi seară, la Antena 3, despre situaţia de la Salina Praid, din judeţul Harghita, în care s-au infiltrat patru milioane de metri cubi de apă. El a anunţat că o ţeavă este utilizată pentru captarea apelor pârâului Corund, astfel încât acestea să fie deviate din zona salinei şi să se poată trece la o altă etapă, cea în care locurile prin care apa s-a infiltrat să fie sigilate, iar planul privind evacuarea apei şi redresarea întregii zone să fie pus în aplicare.

„Încă de la primele informaţii primite am înţeles că Praid este un dosar foarte greu, un subiect foarte complex, care prezintă elemente de risc pentru ecosistemul din zonă, pentru infrastructura din zonă şi pentru populaţie şi de aceea am dat toate dispoziţiile ca să desfăşurăm acolo forţele necesare pentru a apăra vieţile oamenilor în primul rând”, a declarat Cătălin Predoiu.

El a subliniat că, pe lângă echipajele de salvatori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în zonă se află jandarmi, poliţişti, s-au stabilit perimetre de siguranţă şi se lucrează la găsirea de soluţii, alături de specialişti români şi internaţionali.

S-a stabilit un perimetru de siguranţă

Premierul interimar a menţionat că ipoteza prăbuşirii tavanului uneia dintre cele două mine de sare de la Praid nu este exclusă.

„Problema cea mai delicată cu care ne-am confruntat a fost să înţelegem ce evoluţii pot fi. În zonă sunt două mine, una veche şi una nouă, şi în zona minei vechi se produc aceste sufuziuni, tasări, care pot să conducă la fenomene în momentul acesta foarte greu de stabilit, ca evoluţie, cu precizie. Se merge, inclusiv de către experţi, foarte mult pe tot felul de scenarii, supoziţii, subliniind faptul că ei încă sunt în faza de studiu a ceea ce se întâmplă acolo în zonă. Partea aceasta de mină veche, la suprafaţă, în principiu, nu este acoperită de foarte multe locuinţe, cele care erau în zonă au fost deja evacuate încă de duminică şi luni, şi au rămas evacuate, s-a stabilit un perimetru de siguranţă care este respectat şi rugămintea este să fie în continuare respectat de toţi cei care locuiesc sau trec prin zona respectivă. Şi este urmărit permanent acest fenomen de sufuziune şi mişcările telurice care sunt în zonă. Una dintre ipoteze, repet, ipoteze emise de către experţi este faptul că plafonul minei vechi în final se va tasa sau poate chiar se va prăbuşi, nu se ştie în ce grad de rapiditate. Unul din fenomene este să fie revărsată la suprafaţă şi să producă din nou o inundaţie în zona respectivă”, a explicat Cătălin Predoiu.

Experții sunt plătiți din bani europeni

El a arătat că „întrebarea ce se întâmplă sau ce urmează să se întâmple cu apa din mina nouă este încă fără un răspuns clar, sunt mai multe presupuneri, evaluări, mai corect spus, pe care experţii le fac”. Predoiu a mai spus că experţii europeni care se află în România sunt plătiţi prin Mecanismul European pentru care cheltuielile sunt asigurate de Uniunea Europeană.

„Praid este problema numărul unu în acest moment pentru Guvernul interimar şi consider că pe termeni mediu şi lung va fi una dintre principalele probleme ale următorului Guvern care se va instala. (...) Este un caz fără precedent, cel puţin din cunoştinţa mea şi din ce am fost informat, în istoria recentă a României”, a arătat premierul interimar.

În ceea ce priveşte faptul că situaţia de la Praid nu este una nouă, mina de sare fiind inundată şi în ultimii doi ani, premierul interimar a arătat „că nu este normal să fi ajuns în această situaţie, este inacceptabil”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul lucru pe care un vlogger american l-a urât în România. I-a sfătuit pe toți urmăritorii să evite asta...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Cu ce pensie rămâi după plata CASS și a impozitului? Pierzi 190 lei la o pensie de 4.000 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...