CFR Marfă, a treia privatizare eșuată. În ultimele 18 luni statul a încercat să vândă Cupru Min și Oltchim

Data publicării:
cupru

Guvernul Ungureanu a scos la vânzare Cupru Min pentru că o considera total neprofitabilă. A cerut 60 de milioane de euro pentru acţiuni şi 100 de milioane pentru protecţia mediului. Prea puţin - au spus activiştii de mediu - comparativ cu valoarea rezervelor de cupru, estimate la 10 miliarde de euro.

Patru companii străine s-au înscris în cursă. Cea mai bună ofertă a venit de la canadienii de la Roman Copper: 200 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât preţul cerut de stat. Dar contractul nu s-a mai semnat, pentru că firma canadiană nu a plătit banii în termenul cerut.

Acum, statul îşi încearcă din nou norocul. Caută un investitor care să dea 40 de milioane de euro pentru protecţia mediului şi retehnologizarea companiei, şi care să cumpere cuprul în următorii şapte ani. Deocamdată, procedurile sunt blocate până la numirea unui nou ministru al Economiei.

Un final nefericit a avut şi tentativa de privatizare a combinatului Oltchim. Ministerul Economiei dorea să obţină toamna trecută aproape 2 miliarde de lei: 19 milioane de lei pentru pachetul majoritar de acţiuni şi 1,8 miliarde de lei, datorii neachitate la AVAS şi Electrica. S-a ales în schimb cu un scandal mediatic ce l-a avut ca protagonist pe câştigătorul licitaţiei.

Pierderile companiei ajunseseră în 2012 la 570 de milioane de lei. Iar în ianuarie 2013, combinatul a intrat şi în insolvenţă. Luna aceasta va fi scos din nou la vânzare pentru cel mult 300 de milioane de euro.

Pe lista companiilor de privatizat se mai află şi Poşta Română. Pentru că la începutul verii niciun investitor nu s-a arătat interesat să cumpere compania, statul a decis să o scoată din nou la vânzare peste un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri