Video Clădirea în care factura la utilități vine mai mică

Mădălina Chițu Data actualizării: Data publicării:
cladire sustenabila
Clădirile viitorului gândesc, respiră, se răcesc sau se încălzesc singure, în funcție de anotimp, și sunt, mai ales, prietenoase cu mediul Foto: captură video Digi24

Clădirile viitorului gândesc, respiră, se răcesc sau se încălzesc singure, în funcție de anotimp, și sunt, mai ales, prietenoase cu mediul. Nu poluează și nici nu risipesc energia și apa. Nici măcar apa de ploaie, care este colectată și folosită menajer. Își produc singure energia electrică, iar pereții clasici sunt înlocuiți cu geamuri care izolează nu doar fonic, ci și termic.

O astfel de clădire există acum și în România. Inițiativa vine în condițiile în care sectorul construcțiilor este responsabil de 42% din consumul final de energie și de 35% din volumul total de emisii de dioxid de carbon eliberate în atmosferă.

Așa se face că nevoia de a construi cât mai prietenos cu natura este o tendință tot mai răspândită la nivel global.  

„Este o tendință absolut normală în acest context contemporan, în care ideea de a păstra resurse pentru generația care vine este din ce în ce mai pregnantă, mai ales că arhitectura este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse, fie ca e vorba de resursele necesare de construire a clădirilor, fie ca este vorba despre cele necesare întreținierii acestora”, spune Lorin Niculae, conferențiar la Universitatea de Arhitectura și Urbanism București.

Citiți și: Sectorul construcțiilor, alături de cel al transporturilor, ar putea plăti pentru emisiile de dioxid de carbon

În România, acest concept a pătruns în urmă cu doar câțiva ani, și nu pentru că țara noastră stă mai bine decât altele la capitolul poluare. Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari își doresc investiții cu profit maxim, imediat. Așa se face că soluțiile sustenabile sunt mai mult de nișă. Este vorba de investiții pe termen lung, dar care își scot banii abia în timp. 

Banii investiți pot fi recuperați concret prin facturile mici care vin la utilități.

„Dacă într-o clădire standard, să spunem, cu o utilizare eficientă poți să ajungi între 25-30 de cenți pe metru pătrat pe media anuală cu factura de utilități, într-o clădire cu o certificare BREEAM de very good, ajungem chiar și la 10 cenți pe metrul pătrat. Deci, este de trei ori mai puțin decât într-o clădire veche sau construită cu tehnologiile de acum 10-15 ani”, spune Ana Dumitrache, dezvoltator.

În țări precum cele nordice, autoritățile încurajează dezvoltatorii să construiască clădiri verzi, oferindu-le diverse facilități, inclusiv fiscale.

„Deși există această reglementare care apare în orice certificat de urbanism, în care se specifică că orice clădire care se construieste trebuie să fie una verde, lucru acesta nu se aplică din cauza multor factori, unul dintre ei fiind chiar lipsa de expertiză la nivel național cu privire la ce înseamna o clădire cu aproape 0 la consumul energetic, care sunt tehnologiile care se aplică, care sunt îndrumarele de alegere a materialelor și a tehnologiilor care să te ducă spre un astfel de rezultat”, arată Lorin Niculae.

Deși eficientizarea consumului de resurse este o necesitate atunci când vine vorba despre construcții, la noi în țară există doar câteva sute de clădiri certificate ca fiind sustenabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...