Clienţii români ai Bank of Cyprus pot retrage de la bancomate cel mult 4.000 de lei pe zi

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-02-14h51m28s220

Criza bancară din Cipru a ajuns şi în România. Bank of Cyprus a suspendat timp de o săptămână activitatea sucursalei de la noi. Banca-mamă din Cipru spune ca a luat decizia pentru a pregăti banca pentru vânzare. Asigură însă clienţii din România ca nu au niciun motiv de îngrijorare şi acelaşi lucru îl spune şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Clienţii Bank of Cyprus vor putea să retragă bani de la bancomate în limita a 4.000 de lei pe zi, conform regulamentului băncii. Cei care nu au însă card bancar vor trebui să aştepte redeschiderea sucursalei. 

Situaţia creată de închiderea temporară a sucursalei româneşti a băncii cipriote nu este însă nici pe departe comparabilă cu cea din Cipru. Bank of Cyprus deţine doar 0,7% din piaţa bancară românească şi, împreună cu Marfin, cealaltă instituţie de credit cu acţionariat cipriot de la noi, ajunge la 1,3%. Asta înseamnă credite totale care ajung la 800 de milioane de euro şi depozite de 425 de milioane de euro.

Practic, sumele depuse în aceste bănci abia depăşesc 1% din totalul depozitelor din băncile româneşti. În aceste condiţii, nu sunt motive de îngrijorare, spun specialiştii din sistem, care au şi recomandări pentru clienţii băncii cipriote.

„În primul rând, să nu intre în panică. Panica e cel mai distrugător sentiment. În al doilea rând, să nu acţioneze la disperare”, este sfatul consultantului financiar Ionel Blănculescu.

Depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro

„În cazul unei sucursale cum este Bank of Cyprus, garantarea depozitelor se face nu în România, ci în Cipru. Dar în cazul de faţă nu este motiv de panică”, asigură guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Reprezentanţii băncii cipriote au explicat decizia de închidere timp de o săptămână a sucursalei din România prin faptul că banca trece printr-o perioadă de reorganizare şi restructurare. Iar sucursala din ţara noastră ar urma să fie vândută.

„În condiţiile în care banca va fi vândută, şi sper că va fi vândută, atunci activele şi pasivele trec în întregime la banca cumpărătoare. Iar banca cumpărătoare, care va fi o bancă românească, fie cu capital străin fie cu capital românesc, va intra cu absolut toate depozitele sub incidenţa legii române”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Asta înseamnă că depozitele vor fi garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din ţara noastră şi nu de Fondul de Garantare din Cipru, aşa cum se întâmplă acum.

Bănci româneşti cu acţionariat cipriot

Marfin Bank

Depozite 179 mil. euro

Credite 371 mil. euro

Rezultat net +3,4 mil. euro

Bank of Cyprus

Depozite 245 mil. euro

Credite 574 mil. euro

Rezultat net -6,6 mil. euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri