Investitorii în titlurile a două bănci au pierdut marți la Bursă un miliard de lei

Data publicării:
scadere bursa economie globala_shutterstock_349461494

Pe fondul unor evoluții mixte ale celorlalte acțiuni și în pofida unui vânt favorabil de pe bursele europene, acțiunile bancare își continuă picajul din ultimele zile.

În primele 2 ore de tranzacționare la Bursa de Valori București, titlurile Băncii Transilvania (capitalizare 8,26 miliarde lei) pierdeau, marți, 8,5%, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (capitalizare 7,2 miliarde lei) coborau cu aproape 5%, trăgând în jos principalii indici, potrivit Profit.ro.

Calcule Digi24.ro arată că evoluțiile provoacă pierderi de sute de milioane de lei investitorilor în titlurile celor două bănci. Astfel capitalizarea Băncii Transilvania scade cu aproximativ 700 milioane lei, în timp ce cea a BRD Societe Generale scade cu aproximativ 350 milioane lei.

Scăderile extreme se adaugă prăbușirii de aproape o cincime din zilele precedente. Este o mișcare realizată pe volume consistente, ceea ce arată că sunt jucători importanți la vânzare. Titlurile care au scăzut marți la orele prânzului cel mai mult la BVB aparțineau celor două bănci.

Scăderile intervin după ce la începutul anului Guvernul a dat o așa zisă Ordonanță, numită ”taxa pe lăcomie” care pune un nou bir pe bănci, respectiv o taxă pe activele bancare în funcție de nivelul Robor. Calcule ale BNR de la începutul acestui an arătau că într-un scenariu optimist doar două bănci rămân profitabile după introducerea taxei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri