Creditele în valută, convertite oricând în lei

Data publicării:
credite

Creditele în valută garantate cu imobile vor putea fi convertite în orice moment, la cererea consumatorilor, în altă monedă.

credite

Măsura apare într-un act normativ care va intra în vigoare vineri, potrivit avocatnet.ro. Regula se va aplica doar în cazul contractelor de credit ce vor fi încheiate începând cu data de 30 septembrie, nu și celor deja aflate în derulare la acel moment.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea și completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016. Documentul va intra în vigoare, mai exact, după trecerea a zece zile de la publicarea în Monitor, adică vineri, și se va aplica doar contractelor de credit încheiate începând cu această dată.

Ordonanță de urgență reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit pentru consumatori privind vânzarea, respectiv cumpărarea unor bunuri imobile, contractele de credit garantate cu ipotecă asupra unor bunuri imobile, aspecte privind evaluarea bonității înainte de acordarea unui credit de către creditorii non-financiari, anumite cerințe prudențiale și de supraveghere, inclusiv pentru înființarea și supravegherea intermediarilor de credite și a entităților care desfășoară activitatea de recuperare creanțe, precum și aspecte cu privire la furnizarea de servicii accesorii.

Sunt vizate toate contractele de credit privind vânzarea, respectiv cumpărarea de imobile, contractele de credit garantate cu imobile ipotecateși contractele de credit ce implică un drept legat de imobile.

Conform noilor dispoziţii, consumatorii care contractează un împrumut în valută vor avea dreptul de a cere în scris, în orice moment, convertirea creditului într-o monedă alternativă: „Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, contractul prevede dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă”. Într-o astfel de situaţie, creditorii nu vor putea impune restricţii, plus că vor pune la dispoziţie ofertele proprii existente la momentul înaintării cererii. Oferta creditorilor va fi transmisă consumatorilor în maximum 15 zile calendaristice de la înregistrarea solicitării de convertire a creditului. Moneda in care se poate converti creditul este cea în care sunt obținute venituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Documentul obligatoriu de care ai nevoie dacă renovezi apartamentul. Fără el, poți fi amendat
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul...
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară