Oficial BNR: Parlamentul pedepseşte băncile

Data publicării:
vot parlament 24 08 2015 facebook catalin predoiu

O conversaţie purtată pe Facebook între un fost ministru al Finanţelor şi un oficial al BNR dă de înţeles că legea conversiei creditelor, adoptată în de Parlament, ar fi destinată unor anumite împrumuturi. Ipoteza este lansată de un mesaj care remarcă graba cu care au fost scoase plafoanele din lege: limita de creditare 250.000 de franci elveţieni şi pragul de îndatorare de 50%. Răspunsul sugerează că împrumuturile de peste 250.000 CFH sunt mai multe decât se afirmă. Ar fi inclusiv unul imens, făcut pentru cumpărarea de acţiuni.

vot parlament 24 08 2015 facebook catalin predoiu

Pe contul său de Facebook, Ionuţ Popescu, ministru al Finanţelor între decembrie 2004 şi august 2005, comentează adoptarea legii conversiei creditelor în franci elveţieni.

„După trepidațiile în care au intrat partidele și parlamentul atunci când la legea conversiilor a fost introdus pragul de 250.000 CFH și 50% din venituri, putem bănui că legea a fost inițiată de și pentru ei. Acum aflăm că sunt doar 200 de împrumuturi de peste 250.000. Trebuie să fie foarte interesantă lista celor 200, dacă au avut puterea de a iniția o lege și de a obține votul unanim în Parlament...”, scrie Ionuţ Popescu.

Un răspuns la acest mesaj a venit din partea lui Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din BNR. Acesta afirmă că este vorba de mai mult de 200 de credite de peste 250.000 de franci elveţieni şi spune că BNR va da publicităţii cifrele exacte.

În înţelepciunea lor, politicienii au şi explicat asta (şi au votat unanim!!!): pentru că băncile i-au înşelat pe clienţi, nu le-au spus destul despre riscul valutar, şi de aceea trebuie pedepsite - inclusiv pentru creditele de, să spunem, un milion de franci pentru a cumpăra acţiuni la Transelectrica. Bietul client a fost înşelat de banca, nu-i aşa, veroasă. Iar asta este atât de limpede, că nici nu mai e nevoie de un judecător care să constate înşelătoria - o poate face foarte bine şi Parlamentul...”, comentează Eugen Rădulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri