DEROGARE. Primarii decid dacă măresc taxele locale. V. Ponta: Banii lipsă nu vor veni de la bugetul de stat

Data publicării:
09012013 20ponta 20guvern-42810

Actualizare ora 16.00Guvernul a adoptat ordonanța care stabilește că indexarea taxelor locale în 2013 este la latitudinea autorităților locale și nu reprezintă o obligație impusă de la nivel central.

Ordonanța a fost adoptată în ședința de miercuri a Executivului și va fi publicată tot miercuri în Monitorul Oficial.

Ministrul Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat că documentul aprobat de Guvern prevede că „pentru anul 2013” autoritățile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale și amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, „cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităților administrației publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012”.

Liviu Dragnea a admis că documentul reprezintă o derogare de la hotărârea de guvern de anul trecut, iar aceasta din urmă se va aplica din 2014.

Reacție Boc: Premierul s-a ținut de cuvânt pe jumătate

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susţine că premierul „s-a ţinut doar pe jumătate de cuvânt” la adoptarea ordonanţei privind taxele locale, deoarece din anul 2014 indexarea impozitelor va deveni obligatorie, însă apreciază faptul că ordonanţa a fost adoptată.

Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că premierul Victor Ponta „s-a ţinut doar pe jumătate de cuvânt”, pentru că din anul 2014 majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16 la sută devine obligatorie.

„Doar pentru 2013 s-a lăsat opţional, în timp ce pentru anul viitor indexarea devine obligatorie. În varianta iniţială de OUG, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor în 21 decembrie 2012, era opţională şi pentru anii următori indexarea taxelor şi impozitelor locale", a spus Boc.

________________________

Această lipsă a ordonanței a făcut ca foarte mulți români să nu-și poată plăti taxele și impozitele locale pentru 2013, deși și-au dorit să facă acest lucru. În lipsa ordonanței, primăriile nu au stabilit însă cuantumul taxelor și impozitelor locale.

În luna decembrie Executivul a calculat majorarea taxelor și impozitelor locale pentru 2013 la nivelul de 16,05 procente, echivalentul ratei inflației în ultimii trei ani.

Potrivit Codului Fiscal această majorare era obligatorie pentru toate taxele și impozitele, dar premierul Victor Ponta a promis atunci că va da mână liberă autorităților locale să hotărască dacă vor majora taxele și impozitele locale cu peste 16 procente.Nu exista cadru legal pentru a proceda astfel, așa că astăzi se va aproba ordonanța care va modifica Codul fiscal și va da permisiune autorităților locale să majoreze sau nu taxele și impozitele locale cu nivelul cumulat al inflației pe ultimii trei ani.

Această situație a dus la formarea de cozi, iar primăriile nu au știut ce decizie să ia în privința taxelor.În unele orașe, primăriile au decis să majoreze taxele și impozitele locale, iar altele așteaptă decizia Guvernului. Fostul premier Emil Boc l-a criticat pe premierul Victor Ponta pe această temă.

La rândul său, premierul Victor Ponta a trimis câteva săgeți către fostul premier Emil Boc la începutul ședinței de guvern de miercuri. El a spus că Emil Boc a mărit cu 20% taxele la Cluj înainte de a deveni premier. Totodată, premierul i-a avertizat pe primarii care nu vor mări taxele locale cu rata inflației din ultimii trei ani că nu vor vedea niciun ban în plus de la bugetul de stat. Cine nu mărește taxele înseamnă că se descurcă, a spus Victor Ponta, subliniind că de același tratament vor avea parte și primarii USL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri