Companiile din energie reclamă că bugetul nu prevede nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatori

Data publicării:
bec pus pe bani
Companiile din energie reclamă că bugetul nu prevede nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatori. Foto: Profimedia Images

Guvernul "dinamitează" schemele de plafonare a prețului energiei livrate oamenilor: zero lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic, atrage atenția Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). 

Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, susține Federația.

Potrivit federației, restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget, în timp ce riscul imposibilității asigurării energiei este "real, extrem de grav și inevitabil" și "poate duce la colapsul sistemului energetic național".

"ACUE își exprimă îngrijorarea față de faptul că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei.", potrivit unui comunicat al ACUE.

În consecință, Federația solicită Guvernului "să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicită asigurarea surselor de finanțare."

Potrivit federației ACUE, în prezent sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, "pentru care nu există surse de finanțare."

"În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene", potrivit sursei citate.

 

Partenerii noștri