Cum a atins Bitcoin atât de brusc nivelul record de 20.000 de dolari. Sunt voci care spun că e doar începutul și că va urma un nou salt

Data actualizării: Data publicării:
monede Bitcoin
Foto: GettyImages

Bitcoin a atins în premieră nivelul de 20.000 de dolari în această săptămână. Marchează o creștere de 180% de la începutul anului, una care a cunoscut însă suișurile și coborâșurile specifice - acea volatilitate specifică criptomonedelor.

Creșterea puternică a Bitcoin a a fost însoțită de un flux masiv de monede către America de Nord din Asia de Est, alimentat de "foamea" de bitcoin din SUA. Momentul a coincis cu scăderea prețului aurului spot în ultimele luni.

Creșterea a apărut după ce numele câtorva investitori proeminenți au apărut cu plasamente în astfel de active.

Politicile monetare extrem de laxe, care au dus dobânzile jos și chiar în teritoriu negativ au generat un curent de diversificare a portofoliului și printre investitorii tradiționali, care au căutat alte active, inclusiv bitcoin. 

De asemenea deciziile unor bănci centrale de a experimenta monedele digitale au fost luate ca un aviz pentru un astfel de sistem, deși diferă fundamental ca structură.

O altă explicație ar fi cantitatea limitată de monedă nouă disponibilă. Arhitectura bitcoin a fost creată ca prin codul sursă să existe o limită de 21 de milioane de monede în total și ar mai fi extrem de puține de minat. Însă protocolul poate fi schimbat pentru a adăuga noi blockchain-uri care să genereze ofertă suplimentară de monedă.  

După atingerea pragului de 20.000 de dolari deja în cercurile exaltate se vorbește de noua rezistență de la 30.000. Însă nu trebuie uitat istoricul dificil al parcursulu acestei monede - prăbușirile din 2013 și de la final de 2017.

Poate fi un nou episod de ridicare a prețului urmată de căderea abruptă, odată ce jucătorii puternici își marchează profitul. Iar astfel de acțiuni pe o piață nereglementată cum este cea a criptomonedelor este destul de facilă.

Deși există argumentul că bitcoin este acum un activ mult mai matur, tocmai prin faptul că face parte din portofoliile unor investitori puternici, riscurile există.   

"Nu investiți niciodată bani pe care nu vă puteți permite să îi pierdeți", a spus scriitoarea financiară și economică Frances Coppola.

"Bitcoin este un activ speculativ și are un istoric de accidente bruște. Nu merită să-ți riști casa sau economiile de o viață pentru asta. Și împrumutul pentru a investi în bitcoin sau alte criptomonede este o idee proastă, cu excepția cazului în care sunteți comerciant profesionist", a adăugat ea.

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...