Rubla a atins un nou minim istoric. Banca Centrală a Rusiei intervine pe piață pentru a „stabiliza situaţia”

Data actualizării: Data publicării:
US dollar hits one-month high at Moscow Exchange
Foto: Profimedia Images

Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că a început „intervenţiile” pe pieţele valutare pentru a „stabiliza situaţia” după căderea rublei, într-un moment în care Rusia a lansat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, transmite AFP.

„Pentru a stabiliza situaţia pe piaţa financiară, Banca Rusiei a decis să înceapă intervenţiile pe pieţele de schimb", a informat instituţia într-un comunicat de presă.

Aceste măsuri sunt destinate de asemenea „furnizării de lichidităţi suplimentare în sectorul bancar rus”, ameninţate de sancţiunile occidentale, conform Agerpres.

„Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare”, se mai arată în comunicatul de presă, instituţia dând asigurări că „are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile”.

Intervenţia Băncii Centrale vine pe fondul unei deprecieri de 9% înregistrată joi dimineaţa de rubla rusească, care a atins un nou minim istoric. În jurul orei 5:42 GMT, rubla a coborât pentru prima dată până la un curs de 90 de ruble pentru un dolar.

Separat, Bursa de la Moscova a reluat joi tranzacţiile, după o suspendare temporară, şi imediat a înregistrat o cădere de aproape 14%. Indicele Moex (în ruble) înregistra un declin de 13,97% în timp ce indicele RTS (în dolari) a înregistrat o cădere de 20,16%, potrivit cifrelor publicate de platforma financiară.

Partenerii noștri