Un magnat al cărbunelui construiește cea mai mare centrală de energie curată din lume. Este de cinci ori mai mare decât Parisul

Data publicării:
Parcul de Energie Regenerabilă Khavda din India
Parcul de Energie Regenerabilă Khavda din India se va putea vedea din spațiu. Foto: Profimedia Images

Este cea mai mare centrală electrică din lume, de cinci ori mai mare decât Parisul. Se poate vedea din spațiu. Produce destulă electricitate pentru a alimenta toată populația Elveției. Proiectul care a transformat întinderi mari din deșertul de sare din vestul Indiei într-una dintre cele mai importante surse de energie curată de pe întreaga planetă este atât de impresionant încât nici măcar șeful companiei care se ocupă de proiect nu mai poate ține pasul cu toate recordurile pe care le-a bătut, relatează CNN.

„Nici nu mai fac calculul”, a spus Sagar Adani într-un interviu pentru CNN. Adani este directorul executiv al Adani Green Energy Limited (AGEL). El este și nepotul lui Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om din Asia, care a strâns o avere de 100 de miliarde de dolari la conducerea celui mai mare importator de cărbune din India și lider al industriei mineritului, Adani Group.

AGEL, unitatea care se ocupă de energia curată, construiește o centrală electrică mixtă, ce folosește energia solară și eoliană, în statul Gujarat din vestul Indiei – un proiect de 20 de miliarde de dolari.

Va fi cel mai parc de energie regenerabilă din lume, atunci când proiectul se va finaliza, în aproximativ cinci ani, și va genera destulă electricitate curată cât pentru 16 milioane de locuințe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Succesul Parcului de Energie Regenerabilă Khavda este esențial pentru eforturile Indiei de a reduce poluarea și de a îndeplini obiectivele climatice, oferind în același timp o sursă nouă de energie pentru țara cu cea mai mare populație și cu cea mai rapidă creștere economică dintre cele mai importante economii ale lumii.

Cărbunele este folosit în continuare pentru 70% din producția de electricitate a Indiei.

Aflată la mai puțin de 20 de kilometri de una dintre cele mai periculoase granițe din lume, cea dintre India și Pakistan, parcul se va întinde pe mai mult de 500 de kilometri pătrați și va fi cea mai mare centrală electrică de pe planetă, indiferent de sursa de energie, potrivit AGEL.

„O regiune atât de mare, o regiune nefolosită, nu există faună sălbatică, nu există vegetație, nu există locuințe. Nu există nicio alternativă mai bună pentru folosirea acelui teritoriu”, a spus Adani.

Khavda-parc-energie-regenerabilă-India-5
Cel mai controversat miliardar din India construiește cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume în deșertul din vestul țării. Foto: Profimedia Images

Scandalul provocat de firma Hindenburg Research, care a acuzat conglomeratul indian că a comis fraude timp de mai multe decenii, nu a schimbat cu nimic planurile companiei.

Adani Group a denunțat raportul Hindenburg, spunând că este „lipsit de temei” și „rău intenționat”, dar acțiunile conglomeratului au scăzut spectaculos în urma scandalului care a provocat pagube de 100 de miliarde de dolari.

Averea personală a lui Gautam Adani a fost afectată serios, prăbușindu-se cu mai bine de 80 de miliarde de dolari în luna de după publicarea raportului.

Cu toate acestea, magnatul plănuiește să investească 100 de miliarde de dolari în tranziția energetică care va avea loc în următorul deceniu, 70% din investiții fiind destinate energiei curate.

„Dacă India face ca Europa, SUA sau China, viitorul climatic va fi foarte, foarte sumbru” 

Premierul indian Narendra Modi a promis că sursele regenerabile de energie vor alimenta 50% din nevoile energetice ale țării până la finalul acestei decade și că India va ajunge la zero emisii nete până în 2070.

Eșecul nu este o opțiune, potrivit lui Adani, care a adăugat că proiectele care vor fi dezvoltate în acest sens trebuie să fie la o „scară de neconceput în trecut”. Asta pentru că nevoia pentru energie va exploda în următorii ani.

India este a treia țară din lume în privința consumului de energie, cu toate că, raportat la populație, nivelul consumului de energiei și a emisiilor de carbon este la mai puțin de jumătate față de media globală, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Khavda-parc-energie-regenerabilă-India
Odată finalizat, parcul ar urma să producă destulă energie cât pentru 16 milioane de locuințe. Captură foto: X (Twitter)

Dar, toate acestea s-ar putea schimba foarte repede, având în vedere că este de așteptat ca India să aibă cea mai mare creștere a cererii de energie din toată lumea în următoarele trei decenii.

„Dacă India face ce a făcut China, dacă India face ce a făcut Europa, dacă India face ce au făcut SUA, atunci vom avea un viitor climatic foarte, foarte sumbru”, a spus Adani, referindu-se la consumul mare de combustibili fosili din regiunile menționate.

Populația urbană a Indiei va crește cu echivalentul numărului de locuitori ai Londrei în fiecare pentru următorii 30 de ani, potrivit analiștilor, iar cererea pentru energie va exploda.

India va folosi mai multă energie pe aparatele de aer condiționat decât tot consumul de energie al Africii

Până în 2050, energia electrică necesară pentru a alimenta aparatele de aer condiționat din India va depăși întreg consumul de energie al Africii din prezent, potrivit AIE.

Dacă India se va baza pe combustibilii fosili pentru a răspunde creșterii rapide a cererii de energie, vor fi consecințe dezastruoase pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Khavda-parc-energie-regenerabilă-India-7
Parcul se află la mai puțin de 20 de kilometri de una dintre cele mai periculoase granițe din lume, cea dintre India și Pakistan. Foto: Profimedia Images

Adani Group nu este doar unul dintre cei mai mari dezvoltatori și operatori de mine de cărbune din India, ci operează și Mina de Cărbune Carmichael din Australia, despre care activiștii de mediu spun că este o „condamnare la moarte” pentru Marele Recif de Corali.

„Decât să arunce miliarde în proiecte noi de combustibili fosili, India ar fi ajutată mult mai bine dacă Adani ar dedica 100% din eforturi și resurse pentru dezvoltarea de tehnologii nepoluante low cost”, a spus Tim Buckley, director al centrului Climate Energy Finance din Sydney.

Adani a spus că propunerea nu este posibilă în acest moment din cauza cererii mult prea mari pentru energie în rândul populației țării.

„Face India puțin cărbune? Da, bineînțeles. Dar, face India și o cantitate uriașă de regenerabile? Da, fără îndoială”, a mai spus Adani.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri