Evaziunea fiscală, piatra de moară a bugetului. Cum pierde România 50 de milioane de euro în fiecare zi

Data publicării:
euro

50 de milioane de euro pierde statul în fiecare zi din cauza evaziunii fiscale, respectiv 18,2 miliarde de euro în fiecare an. Este o sumă apropiată cu cea pe care a împrumutat-o România de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană în 2009 pentru a putea face față crizei economice. Care sunt domeniile care au făcut cea mai mare gaură în bugetul statului, aflaţi în cele ce urmează.

Evaziunea fiscală generată de neîncasarea Taxei pe Valoare Adaugată reprezintă cea mai mare parte din suma care nu a mai ajuns în vistieria statului. Din totalul de 18,2 miliarde de euro neîncasate anul trecut la buget, TVA a reprezentat aproape 60%, adică 10,9 miliarde de euro.

Alte 5,5 miliarde de euro s-au pierdut din cauza muncii la negru. Cei 1,5 milioane de români care au lucrat fără acte în 2012 au făcut ca statul să nu încaseze impozit pe venit în valoare de 1,3 miliarde de euro, la care se adaugă contribuţii de asigurări sociale neîncasate de 4,2 miliarde de euro.

Statul a pierdut sume mari de bani şi pentru că nu a reuşit să colecteze în totalitate impozitul pe profit, dar şi pentru că nu a putut stopa evaziunea la alcool şi tutun. Astfel, la capitolul impozit pe profit, bugetul ar fi putut fi mai bogat cu 1,1 miliarde de euro. În ceea ce priveşte alcoolul şi tutunul, statul nu a încasat accize în valoare de peste 500 de milioane de euro.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri