Ilan Laufer suflă în pânzele afacerilor cu imobiliare

Data publicării:
img-il1

Ministrul pentru Mediul de Afaceri vrea cotă redusă la achiziționarea de apartamente noi, măsura care va umfla pânzele oamenilor de afaceri din sectorul imobiliar, aflat oricum într-o supraîncălzire care pune pe gânduri Banca Națională.

Autorităţile analizează extinderea aplicării unei cote reduse de TVA de 5% şi pentru achiziţionarea de apartamente de până la 120 mp şi nu doar pentru cei care se află la prima proprietate, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Măsura ridică semne de întrebare căci, aplicându-se la achiziția de apartamente indiferent de numărul acestora, nu i se mai poate găsi o utilitate socială.

'Îmi doresc să fiu întotdeauna între primele trei ministere când va fi vorba de evaluare, de orice fel de evaluare. În altă ordine de idei, vreau să vă dau nişte veşti referitoare la anumite modificări din Programul de guvernare. În primul rând, vom extinde cota de TVA de 5% pentru 'Prima casă'. Este o propunere pe care o analizăm, dar ne dorim să facem lucrul acesta şi vă spun acum este la nivel de proiecţie, ca să nu mai apară ştiri de breaking news că nu ştiu ce schimbăm... Ne dorim să fie o cotă de TVA de 5% pentru apartamentele de până în 120 mp, dar să nu se aplice doar la cei care nu au mai avut o proprietate şi care se află la prima proprietate, ci pur şi simplu oricine doreşte să-şi cumpere a doua proprietate de până în 120 mp poate să o facă cu un TVA de 5%. Cred că este o veste foarte bună pentru mulţi dintre noi', a declarat Laufer.

În urmă cu ceva timp Banca Națională atrăgea atenția în privința unei supraîncălziri a pieței imobiliare. Măsura menționat de Ilan Laufer nu va face decât să accentueze aceste evoluții, dar va facilita afacerile în domeniu.

Accelerarea preţurilor imobiliarelor” este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, a declarat în luna mai viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

„A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, spunea Liviu Voinea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...