USR vorbește despre intențiile sale de taxare a salariilor și muncii

Data actualizării: Data publicării:
claudiu-nasui-fb

USR nu a dat prea multe detalii privind impozitarea muncii și a salariilor, însă din declarații făcute joi rezultă că ar dori reîntoarcerea României la un sistem progresiv.

Claudiu Năsui, responsabil cu strategiile economice ale partidului a vorbit joi de un impozit pe venit zero pentru salariul minim, ceea ce duce cu gândul la o majorare a impozitelor aplicate pe salariile mari.

Dealtfel recent Andrei Caramitru, un alt economist de vază al partidului vorbea de o impozitare prea mare a salariilor mici.

„Rădăcina răului vine din 2 numere: 2000 lei/lună și 40%. 2000 lei/lună este “taxa pe corupție” pe care o plătește fiecare angajat pentru a finanța sistemul piramidal de hoție. 40% sunt taxele pe salariile mici (de departe cea mai mare rata din Europa) prin care statul extrage majoritatea acestor bani”, afirma Caramitru.

O perspectivă similară există și în privința CAS – contribuția de pensii. Membrii USR propun CAS progresiv în funcţie de vârsta. Astfel, ei vor ca tinerii de până la 21 de ani să fie scutiţi de CAS şi să contribuie gradual la pensie după această vârstă. Contribuţia pentru pensii se va mări cu 5% pentru fiecare an până la cota standard de 25%, se arată în propunerile USR.

„Munca în România este extrem de taxată. Studiul Deloitte pune România pe locul 1 în Europa de Est. Trebuie o reducere substanţială a impozitelor pe muncă. (...) Vrem să menţinem cota unică dar să existe un prag sub care să nu se mai plătească impozite. Vrem să nu să mai impoziteze sărăcia. Vrem un impozit gradual, un CAS mai mic pentru tineri şi impozit pe venit zero pentru salariul minim", a explicat Claudiu Năsui, deputat USR, potrivit Economica.net.

Citește analiza făcută de Andrei Caramitru, strateg USR în economie privind corupția în economia României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri