FMI prezice că Marea Britanie va fi singura țară dezvoltată a cărei economii va scădea în 2023. Nici Rusia nu va performa la fel de rău

Data publicării:
Monede și bancnote de lire sterline
Când economia unei țări se micșorează, asta înseamnă de obicei că numărul de șomeri crește și companiile fac mai puțini bani. Foto: Profimedia Images

Economia Marii Britanii se va micșora și va performa mai slab decât oricare altă economie avansată sau emergentă, inclusiv decât cea a Rusiei, pe măsură ce costul traiului continuă să îi afecteze pe oamenii de rând, a anunțat Fondul Monetar Internațional.

Cu toate că, potrivit FMI, Regatul Unit este „pe calea cea bună” după ce în luna noiembrie guvernul a anunțat un pachet de sprijin al afacerilor, economia se va contracta cu 0,6% în 2023, în loc să crească ușor, așa cum fusese prognozat inițial.

FMI, care lucrează pentru a stabiliza creșterea economică, a spus că noua prognoză reflectă prețurile mari la energie din Marea Britanie și alți factori, precum inflația ridicată.

Marea Britanie este singura țară dintre cele dezvoltate sau emergente a cărei economie va scădea în 2023. Până și economia sancționată a Rusiei este de așteptat să crească anul acesta.

Când economia unei țări se micșorează, asta înseamnă de obicei că numărul de șomeri crește și companiile sunt mai puțin profitabile.

Economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a spus pentru BBC că anul trecut Marea Britanie a avut „unele dintre cele mai mari creșteri [economice] din Europa”. Prognoza pentru anul acesta reflectă „dependența Regatului Unit de gazul natural lichefiat” și gradul de ocupare al locurilor de muncă ce a rămas sub nivelurile pre-pandemice.

În comparație, FMI prevede că economia americană va crește cu 1,4%, cea germană cu 0,1% și cea franceză cu 0,7%.

Cu toate că războiul din Ucraina și măsurile adoptate de băncile centrale în încercarea de a opri creșterea inflației afectează activitatea economică din toată lumea, FMI a spus că decizia Beijingului de a-și redeschide economia renunțând la restricțiile din vremea pandemiei a deschis calea unei redresări economice globale mai rapide decât era de așteptat.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri