Gabriel Biriș poveștește cum a vrut să revoluționeze Codul Fiscal

Data publicării:
codul 20fiscal-47023-1

Într-o postare pe Facebook fostul secretar de stat din Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș, a explicat pe scurt cum a vrut să revoluționeze Codul Fiscal.

codul-fiscal

Una din primele modificări dorite de Gabriel Biriș a fost cea privind paradisurile fiscale. ”Profiturile "parcate" prin paradisuri fiscale deveneau impozabile în România. De-offshore-izarea României”, o numește el. În limbajul specialiștilor astfel de măsuri se numesc CFC Rules (Controlled Foreign Corporation), anume măsuri menite să limiteze posibilitatea unei companii de a fenta impozitele cu ajutorul paradisurilor fiscale.

Biriș a gândit și un moment zero de declarare a patrimoniului și impozite sancționatorii de 75% pentru cei care nu își declarau averile. ”Momentul zero. Un set de măsuri care ar fi făcut extrem de dificil de ascuns averile neimpozitate. Declaraţie de patrimoniu (momentul zero) pentru rezidenţii cu avere de peste un milion de euro (pentru a fi relevant), declarare voluntară şi impozit de 16% (la fel cât ar plăti azi dacă ar fi prinşi), plus impozit sancționatoriu de 75% pentru sumele nejustificate identificate prin aplicarea măsurilor de control indirect (nu 16% cum este azi), după "momentul zero".

În privința impozitului pe dividende acesta rămânea 5% însă doar pentru dividende de la firme româneşti sau din UE. ”Pentru restul, în special pentru cele de prin paradisuri fiscale - 16%. Pentru stabilitate, avem nevoie de bază impozabilă mare, nu de erodarea bazei fiscale prin măsuri iresponsabile”, spune fostul secretar de stat în postarea sa.

Contribuțiiile de Asigurări Sociale (CAS) și cele de Sănătate (CASS) ar fi urmat să fie mutate la angajat, cu ajustarea coresunzatoare a brutului, pentru a asigura neutralitatea măsurii. ”Nimeni nu ar fi plătit un leu în plus, era o imensă simplificare”.

Dacă în prezent baza de calcul a CAS și CASS este plafonată pe fiecare tip de venit în parte, propunerile lui Biriș au prevăzut o plafonare pe suma tuturor veniturilor, la un nivel de cinci salarii medii. Aceasta ar fi avut loc ”fără schimbarea structurii actuale (CAS pentru salarii şi venituri din activităţi independente, CASS pentru salarii, venituri din activităţi independente, din investiţii, din cedarea folosinţei bunurilor, din alte venituri)”, spune Biriș.

Un minim de două milioane de decizii de impunere emise de Fisc urmau să dispară prin introducerea declaraţiei anuale de impunere (nu de venit, ca acum), ca instrument de globalizare, dar şi de regularizare a CAS, CASS, impozit pe venit.

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar fi urmat să fie acordată pe termen nelimitat, în condițiile în care, în prezent, este valabilă până la data de 31 decembrie 2016.

Propunerile lui Gabriel Biriș au inclus și un regim simplificat pentru plata TVA, cu cotă forfetară zero poentru agricultori, dar și reguli noi referitoare la ajustarea TVA, menite să scutească România de o dispută în relația cu UE.

Fostul secretar de stat nu face însă nicio referire la alte măsuri propuse semnalate de consultanții fiscali și criticate de aceștia. Printre acestea să găsesc plata CAS la veniturile din dividende, măsură care ar fi afectat în special microîntreprinderile, dar și impactul majorării CAS de plată asupra PFA și microîntreprinderi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri