Gazele descoperite de Turcia în Marea Neagră valorează 500 de miliarde de dolari, acoperă nevoile populației zeci de ani

Data publicării:
nava extractie gaze turcia
Foto: Profimedia

Zăcămintele de gaze naturale descoperite de Turcia în Marea Neagră valorează peste 500 de miliarde de dolari și sunt suficient de mari încât să furnizeze gaze către toate locuințele din țară timp de 35 de ani, a declarat Fatih Dönmez, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, citat de Hurriyet Daily News.

Rezervele totale de gaz descoperite sunt estimate la 710 miliarde de metri cubi, a declarat Dönmez pentru CNN Turk, adăugând că este unul dintre cele mai mari zăcăminte descoperite vreodată în Marea Neagră.

Chiar și dacă se adaugă consumul industrial, zăcămintele vor acoperi necesarul de gaz al Turciei pentru 15-20 de ani.

Gazul din zăcământul Sakarya va ajunge pe 20 aprilie la unitatea de procesare a gazului Natural Filyos, cu ocazia unei ceremonii la care va fi prezent și președintele Recep Erdogan. În următoarele două săptămâni, gazul extras va începe să fie pompat în rețeaua națională. "Gazul descoperit în Marea Neagră va începe să fie folosit în luna mai. Compania Botaș se va ocupa de transport", a adăugat ministrul turc.

Fatih Dönmez a mai spus că Erdogan urmează să facă un anunț important pe 20 aprilie, însă nu a oferit mai multe detalii.

Costul de producție al gazelor naturale din Marea Neagră va fi mai mic decât costul importurilor, însă costul total al proiectului va fi dezvăluit după ce vor fi finalizate lucrările.

Producția de gaz va fi inițial în jur de 10 milioane de metri cubi pe zi, însă în doi-trei ani se va ajunge la o capacitate maximă de 40 de milioane de metri cubi pe zi, spune ministrul.

Turcia importă 99% din gazul natural pe care îl consumă, iar anul trecut costul acestor importuri s-a ridicat la 350 de miliarde de dolari.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri