Grâu mai scump în 2014. Preţul unei tone de grâu ar putea creşte cu 15%

Data publicării:
grau-4

Fermierii români au recoltat anul acesta atât de mult grâu încât pot hrăni două ţări, dar pâinea din magazine nu s-a ieftinit foarte mult.  

Preţul unei franzele ar fi trebuit să scadă cu circa o treime, o dată din ieftinirea grâului, iar apoi din reducerea TVA. În realitatea însă, preţul a scăzut cu doar 16 procente.

Tocmai preţul bun şi calitatea grâului românesc au transformat România într-un mare exportator în vară. Spre exemplu, unul dintre primii cinci fermieri ai ţării a vândut peste hotare circa 100.000 de tone de cereale. Doar cele 78.000 de tone de grâu din recolta de anul acesta valorează 12 milioane de euro.

„Încercăm să vindem pe parcursul anului. Cred că mai mult de jumătate din producția proprie s-a comercializat”, spune Mihai Anghel, om de afaceri.

Aşa că, din vară şi până acum, din portul de la Dunăre au plecat zilnic nave care transportă cereale.

În total, din iunie şi până în septembrie, străinii au cumpărat grâu în valoare de 377 de milioane de euro, un record în ultimii şapte ani, potrivit estimărilor comercianţilor de cereale.

Şi asta după ce în 2013, o tonă de grâu s-a vândut cu doar 139 de euro, cu 23 de euro mai puţin decât în 2011, un an record pentru agricultura românească. Chiar preţurile mici au declanşat o anchetă a Consiliului Concurenţei. Agricultorii obţin, în medie, 150 de euro pentru o tonă de grâu, în timp ce marile companii exportă şi cu 200 de euro tona.

Dar de la anul, preţul grâului ar putea creşte, spun analiştii, cu până la 15%, pentru că agricultura românească stă în continuare la mâna vremii. În ultimii ani, din doi ani agricoli, unul a fost secetos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri