Guvernul a amânat adoptarea timbrului de mediu. Victor Ponta: Avem prime pentru cei care înmatriculează maşini electrice

Data publicării:
13022013 20ponta 20timbru-49315

Actualizare 16:10:Guvernul trebuia să adopte astăzio Hotărâre de Guvern care să schimbe formula de calcul a taxei auto. În tot acest timp, piaţa auto a îngheţat, iar înmatriculările de maşini au scăzut în prima lună a anului cu peste zece procente.

Noua taxă auto va fi discutată în Guvern săptămâna viitoare.

Guvernul nu a oferit până la această oră o explicație oficială pentru această amânare a adoptării Hotărârii de Guvern care modifică taxa auto în timbrul de mediu, însă, cel mai probabil, Ministerul Mediului nu are toate avizele pentru acest timbru de mediu și mai are nevoie de confirmări din partea Comisiei Europene.

Victor Ponta: O să avem prime pentru cei care înmatriculează maşini electrice

„A fost o discuție dacă îl facem proiect de lege sau mergem pe ordonanță de urgență. E o situaţie în care trebuie să avem certitudine și probabil că săptămâna viitoare, din proiect de lege va fi OUG. Am cerut să rămână pe site-ul ministerului. Săptămâna viitoare trebuie s-o adoptăm. Impactul bugetar e foarte mic, dar cel de mesaj e mare: pentru prima dată o să avem prime pentru cei care înmatriculează maşini electrice sau total nepoluante”, a spus prim-ministrul Victor Ponta.

________________________

În schimb, pentru maşinile Euro 3 si Euro 4, taxa creşte în anumite cazuri şi cu 10 procente. În cazul unui autoturism din 2008, cu Euro 4 şi cu motor de 1.800 centrimetri cubi, noua taxă va fi mai mică. Proprietarul va plăti un timbru de mediu în valoare de 878 de euro, în loc de peste 1.100 euro cât este în prezent.

În șase ani, zece schimbări

Au trecut şase ani de când a intrat în vigoare taxa auto, însă de atunci aceasta a suferit nu mai puţin de zece schimbări. A purtat diferite nume, în funcţie de viziunea guvernelor, dar şi de criticile dure primite din partea Bruxelles-ului.

La 1 ianuarie 2007 intra în vigoare taxa de primă înmatriculare. Formula nu a fost însă pe placul Comisiei Europene, care în scurt timp a declanşat procedura de încălcare a tratatului comunitar - altfel numită şi procedura de infringement.

Instanțele nu fac față

Instanţele judecătoreşti şi serviciul de înmatriculări din Bihor sunt sufocate de valul de dosare de anulare a taxei de primă înmatriculare. Magistraţii se plâng că şedinţele de judecată sunt efectiv blocate de cele peste 10.000 de dosare.

Acţiunile de anulare a taxei de primă înmatriculare au fost iniţiate în ultimii doi ani, iar bihorenii continuă să facă zilnic între 20 şi 30 de contestaţii.

Astfel, pe ordinea de zi a şedinţelor de judecată se regăsesc zeci de termene care îngreunează munca magistraţilor.

Nu doar activitatea judecătorilor are de suferit din cauza volumului mare de contestaţii. Funcţionarii de la permise şi înmatriculări se plâng că solicitarea oamenilor de a căuta în arhivă documente legate de aceste contestaţii le ocupa 20 la sută din volumul de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...