Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Care ministere primesc cei mai mulți bani

Data publicării:
bani-lei-Inquam-Photos-Octav-Ganea-ED_OG_ogn_8442_1-1536x1024
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că a fost aprobată prima rectificare bugetară pe 2021. Primele patru ministere care au primit cele mai mari alocări de bani sunt Sănătate, Dezvoltare, Investiții și Fonduri Europene și Transporturi. Guvernul estimează o creștere economică de 7% și un deficit de 7,13% din PIB.

“Am aprobat prima rectificare bugetară pe 2021. La baza rectificării stă o reevaluare a PIB. În lumina informațiilor pe care le-am avut astăzi referitor la creșterea economică, PIB are o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei față de 1,11 miliarde de lei la începutul anului.

În prima parte a anului, investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție. În semestrul II a avut o contribuție de 5 puncte procentuale la creșterea economică, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice.

Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului. Acum mergem pe o estimare de 7%, față de o estimare inițială de 4,3%.

Deficitul bugetar în sumă absolută crește de la 80 de miliarde de lei la 83,8 miliarde de lei. Acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare.

Veniturile bugetului se majorează pe sold cu suma de 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2,1 miliarde de lei venituri din fonduri europene. Cheltuielile bugetului se majorează cu 18,77 miliarde de lei.

Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare:

  • Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei
  • Ministerul Dezvoltării – 2,3 miliarde de lei
  • Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – 760 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor – 660 milioane de lei

La Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale până acum am strâns cereri de 1 miliard de lei pentru UAT-uri în urma inundațiilor din acest an.

Ministerul Educației – un plus de 964 de milioane de lei”, a spus Florin Cîțu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri