Guvernul investește în stadioane. În acest moment sunt în plan 7 arene moderne, cu diverse termene de construcție

Data publicării:
stadion in constructie
În ultimii ani au fost aprobate stadioane noi în mai multe orașe din țară.

Guvernul a aprobat un nou stadion pentru Dinamo, care va costa 172 de milioane de euro. Este cel mai scump proiect de acest fel de la Arena Națională. Complexul sportiv va fi construit pe vechea bază a clubului. Se păstrează tradiția, dar statul ar fi putut economisi sume importante dacă se gândea la eficiență.

Marile cluburi de tradiție din Europa și-au construit noi arene în zone cu densitate mai mică și au putut să facă în jur mai multe facilități pentru spectatori, cum ar fi parcări.

Baza Dinamo are 20 de hectare în una dintre cele mai fierbinți zone imobiliare ale Bucureștiului, Ștefan cel Mare - Floreasca. Dacă terenul ar fi vândut cinstit, s-ar încasa peste 150 de milioane de euro pentru teren, bani suficienți pentru a finanța o nouă arenă din fonduri proprii.

Multe stadioane s-au refăcut pe vechile amplasamente. Așa s-a ajuns ca după modernizare o arenă să aibă de pildă tribuna până în trotuar.

Suprafaţa desfăşurată totală a arenei este de aproape 67 mii de metri pătrați, iar durata de execuție este de 2 ani și o lună.

În acest moment sunt în plan șapte stadioane moderne, cu diverse termene de construcție. Ele se adaugă altor 11 construite din 2011, dintre care 4 sunt în București. Finanțarea totală depășește 1,2 miliarde de euro, din care 615 de milioane au costat cele deja date în folosință, în timp ce noile proiecte au o valoare estimată de 620 de milioane de euro. Cele noi sunt mai scumpe, nu pentru că sunt proiecte mai mari, ci pentru că acum costurile cu forța de muncă și cu materialele sunt mult mai mari. De pildă costul pe loc la Dinamo este cu 50% mai mare decât în cazul Arenei Naționale, inaugurată în 2011.

În ultimii ani au fost aprobate stadioane noi în mai multe orașe din țară. Arenele de la Oradea și Constanța vor costa circa 100 de milioane de euro fiecare. Stadionul de la Timișoara ajunge însă la 122 de milioane de euro. La Hunedoara sau Târgoviște prețul este de crica 65 de milioane de euro.

Au fost și sunt mai multe proiecte care sunt finanțate de stat prin Compania Națională de Investiții. Însă ceea ce se observă, esteMoldova a fost ocolită de aceste proiecte finanțate de Guvern.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri