Guvernul sesizează DNA cu privire la prejudicierea Hidroelectrica. Ponta: Banii sunt pe la Videanu - PDL

Data publicării:
20032013 20m 20hidroelectrica 20dna-55934

Premierul Victor Ponta le-a arătat miniștrilor din Cabinetul său, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, un dosar care conţinea mai multe documente emise de Corpul de Control al Guvernului în urma unei cercetări efectuate la Hidroelectrica. Aceste date vin la nouă luni după ce premierul anunțase verificări ale contractelor și îl acuza pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, că ar fi aprobat exporturile de energie sub preţul pieţei.

„Administratorul special are o mulţime de procese, pe care, din fericire, le câştigă, cu băieţii deştepţi şi cu reprezentanţii băieţilor deştepţi de la Hidroelectrica. În ultimii patru ani, nimeni nu a mai verificat nimic din ce s-a întâmplat acolo. Am raportul Corpului de Control pe care sigur îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi, să vedeţi cum sub semnătura ministrului Videanu, a secretarului de stat Tudor Şerban, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii ăştia acum sunt pe la domnul Videanu şi pe la PDL, dar trebuie recuperaţi şi trebuie traşi la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro”, le-a spus Victor Ponta miniştrilor.

Totodată, şeful Guvernului şi-e exprimat speranţa că Parchetul va avea timpul necesar să analizeze probele puse la dispoziţie de Corpul de Control.

Îmi exprim speranţa că - uitaţi câte documente şi câte probe are Parchetul - la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuşi noi plătim ceea ce au furat alţii, iar acei „alţii”, după ce au stat o lună, două, trei, mai ascunşi, şi-au dat seama că încă au protecţie şi începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecţii despre ce trebuie făcut”, a mai spus premierul, potrivit Mediafax.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a reacționat, miercuri, față de acuzațiile premierului. „În ceea ce priveşte Hidroelectrica, în mandatul meu, compania a fost condusă de cel mai bun manager, paradoxal, membru al PSD, dar care a făcut din Hidroelectrica o companie puternică şi profitabilă. Ce a făcut Victor Ponta când a venit la putere? Prin deciziile luate, a adus Hidroelectrica în pragul falimentului. Victor Ponta, nu vei scăpa de plata pagubelor produse prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Aşa cum nu vei scăpa de plata banilor pe care i-ai furat de la complexele energetice Turceni şi Rovinari. Pe cei interesaţi de hoţiile lui Victor Ponta, şi mă gândesc inclusiv la DNA, îi îndemn să studieze declaraţiile de avere ale acestuia din anii 2006-2007-2008-2009. Hoţiile lui sunt evidente”, a afirmat Adriean Videanu, citat de Mediafax.

În ce situație e Hidroelectrica

Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolvenţădin iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele directe.

Consiliul Concurenţei (CC) şi Comisia Europeană vor finaliza în a doua parte a anului investigaţiile vizând contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei, iar dacă se constată încălcarea legii cei implicaţi vor fi amendaţi cu 2-4% din afaceri, a declarat, miercuri, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, la preţuri mult sub media pieţei, au fost încheiate în perioada 2001-2003, prelungite ulterior şi reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov, arată Mediafax.

Acuzații repetate la adresa lui A. Videanu

În 20 iunie anul trecut, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, îi dădea replica primului ministru al României, Victor Ponta, la declarațiile cu privire la contractele privind sectorul energetic din timpul mandatului său.

Adriean Videanu a organizat atunci o conferință de presă pentru a-și susține poziția referitoare la acuzațiile actualului premier, Victor Ponta. Primul ministru a susţinut, în 19 mai, că fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, ar fi aprobat exporturile de energie sub preţul pieţei.

Începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la prețuri de 128 de lei pe Mwatt, 174 și 180, în timp ce pe piaţă prețul era de 220. Actele erau semnate de domnul care nu minte, care se jură că nu fură şi l-am prins cu notele... Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT şi DNA vor elucida aspectele”, a declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta declara în acea perioadă că va pune la dispoziţia DNA toate documentele din care rezultă prejudicierea Guvernului, ca principal acţionar al Hidroelectrica.

Aceste declarații au venit după ce compania Hidroelectrica ceruse insolvența în instanță.

A. Videanu: „Victor Ponta este un lăutar”

Replica fostului ministru a venit imediat: „Victor Ponta este un lăutar. Vorbește lăutăreşte, după ureche. Să meargă el la DNA pentru declaraţiile pe care le face.

Fostul ministru al Economiei a condamnat atunci ferm „tentativa de discreditare publică la comandă, prin intermendiul „organelor de presă”, specifică unei perioade pe care o considera apusă. Mai mult, Adriean Videanu a condamnat „tentativa incalificabilă” a premierului Victor Ponta care, folosindu-se de funcția sa, ar fi făcut presiuni asupra justiției.

Adriean Videanu a subliniat însă că nu este un „om șantajabil” și va continua să critice „incompetența și aroganța”, cu argumente, pentru ca populația „să discearnă între demagogie și realitate”.

Fostul ministru al Economiei a prezentat în conferința de presă și o serie de documente și materiale prin care a explicat avizarea unui contract de export, care, potrivit afirmațiilor sale, nu avea nicio legătură cu Hidroelectrica, ci l-ar fi avizat în favoarea companiei Electrica S.A., deținută integral de stat.

Adriean Videanu a explicat care era contextul în care a avizat acest contract și care erau condițiile și rezervele de energie ale României în anul 2010.

A. Videanu: „Voi sesiza organele abilitate”

În ceea ce privește situația companiei Hidroelectrica și alegațiile premierului în această privință, Adriean Videanu a sublinia că toate contractele cu „băieții deștepți” s-au semnat în 2003 și 2004, când Ponta era șef al Corpului de control și antifraudă. „E într-o mare problemă. În oricare din situații, Ponta va trebui să răspundă. Ori a știut de contracte, și e complice, sau n-a știut, și atunci e neglijență în serviciu conform atribuțiilor pe care le avea în calitate de șef al corpului de control. Voi sesiza organele abilitate. Îi sugerez și lui Ponta să depună toate documentele pe care le are, altfel, îl voi acuza de tăinuire”, a declarat fostul ministru al Economiei.

În plus, Adriean Videanu a amintit de acuzațiile pe care Victor Ponta i le aducea fostului ministru al Economiei Codruț Șereș referitoare la contractele pe care acesta le-ar fi încheiar cu compania Grivco. „Sper că are posibilitatea să dovedeasce că e consecvent cu ceea ce a atacat”, a spus atunci Adriean Videanu.

Referindu-se la cazul Hidroelectrica, fostul ministru al Economiei a declarat: „Dacă în timpul mandatului meu m-aș fi implicat în decizia managementului Hidroelectrica, azi, decizia de renegociere a contractului ar fi fost subiect de dezbatere politică”.

„Am luat decizia cea mai corectă, lăsând managementul companiei să-și ducă la capăt mandatul. Cu renegocierea din 2009, în două etape, au salvat Hidroelectrica de la faliment, chiar dacă în renegocieri au trebuit să accepte acele contracte”, a mai spus Adriean Videanu.

În ceea ce privește cererea de intrare în insolvență, Adriean Videanu a caracterizat-o drept „o gravă eroare de management care va aduce prejudicii incalculabile”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri