În decembrie, leul a înregistrat cea mai mare creştere din UE faţă de moneda unică

Data publicării:
0301 20leu 20euro-41736

În luna decembrie, leul a câştigat 1,7 procente în faţa euro. Este cea mai mare apreciere a unei monede din Uniunea Europeană faţă de moneda unică. Acest avans a atenuat declinul înregistrat anul trecut de moneda naţională.

Leul a încheiat 2012 cu o scădere de 2,9 procente faţă de euro. Analiştii spun că au fost mai mulţi factori care au susţinut leul în ultima perioadă, cel mai important fiind stabilitatea adusă de alegeri şi confirmarea rapidă a unui nou guvern.

La polul opus, cea mai mare depreciere în faţa euro în ultima lună a anului a fost înregistrată de forint. Moneda Ungariei a pierdut circa 3,6% faţă de euro. La sfârşitul lunii noiembrie, agenţia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei, iar asta a depreciat moneda locală. La nivel anual însă, forintul a câştigat aproape 7 procente în faţa euro.

Zlotul polonez a încheiat anul cu o apreciere considerabilă faţă de euro: 8,5%, cea mai mare din Europa. Analiştii spun însă că Polonia începe să resimtă efectele crizei din UE, iar economia va încetini în acest an. Previziunile rămân totuşi optimiste, pentru că Polonia a fost singura ţară din Uniune care nu a intrat în recesiune odată cu începerea crizei, în 2008, iar aşteptările actuale ţin cont de acea performanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri