Investitori către Guvern: Mecanismul de sprijin pentru energia regenerabilă seamănă cu un credit cu buletinul. Marile combinate riscă închiderea

Data publicării:
combinat2

În plin scandal politic, marii industriaşi se plâng că guvernanţii ignoră problemele reale ale economiei şi riscă să pună la pământ cele mai importante combinate din ţară. Zeci de mii de salariaţi din industria chimică sau cea metalurgică şi-ar putea vedea locul de muncă desfiinţat sau mutat în altă ţară, spun investitorii.

Scumpirea gazelor naturale şi plata certificatelor verzi pentru energia electrică riscă să îngroape combinatul siderurgic de la Galaţi, Alro Slatina sau Azomureş şi, odată cu ele, locurile de muncă a 50.000 de oameni, avertizează reprezentanţii patronatelor. „La 1 aprilie vom avea alte societăţi comerciale închise şi alte societăţi comerciale care se vor relocaliza”, atrage atenţia Mihai Ivaşcu, secretar general al Confederaţiei Patronatelor din Industrie, prezent la evenimentul dedicat sectorului energetic ZF Power Summit 2014, aflat la a treia ediţie.

Gazele naturale pentru industrie se vor scumpi în acest an cu 14% şi vor ajunge la 380 de dolari mia de metri cubi, spun reprezentanţii combinatelor chimice. Practic, preţul gazelor extrase din România va fi egal cu cel al gazelor din import.

Ce are de făcut Guvernul în acest context? „Guvernul ar trebui să susţină industria. Pe de o parte, noi tăiem preţul la TVA la pâine, şi creştem preţul la grâu, mărind preţul la îngrăşăminte. Preţul la gaz va creşte, noi vom muri, şi apoi va scădea, normal, că nu mai are cine să consume”, explică şi Mihai Aniţei, directorul general Azomureş.

Pentru energia electrică, factura marilor combinate creşte cu zeci de milioane de euro din cauza certificatelor verzi. Reprezentanţii celui mai mare consumator de curent electric din România spun că mecanismul de sprijin pentru energia regenerabilă seamănă cu mecanismul creditului cu buletinul. „Se ducea cetăţeanul, arăta buletinul şi pleca acasă cu frigiderul. Acum este exact acelaşi lucru: creditul cu buletinul episodul 2: se duc investitorii, iau creditul, urmând ca populaţia să îl plătească”, arată Marian Năstase, preşedintele Alro Slatina.

Practic, „costul energiei în Europa şi în România, în particular, este de două-trei ori mai mare decât în SUA”, afirmă la rândul său Bruno Ribo, directorul executiv ArcelorMittal Galaţi. Alro plăteşte 81 de dolari pentru fiecare megawatt/oră consumat, în timp ce în SUA industria achită 36 de dolari, iar în Franţa 59 de dolari pentru 1 megawatt/oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...