La cinci ani de la Brexit, Marea Britanie se aliază cu UE ca să îl sfideze pe Donald Trump. Ce document se pregătesc să semneze

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen visits Downing Street in London
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul britanic Keir Starmer în fața clădirii din 10 Downing Street, pe 24 aprilie. Profimedia Images

La cinci ani de la Brexit, Marea Britanie și Uniunea Europeană îl sfidează pe Donald Trump și se pregătesc să semneze un acord comercial de liber schimb și să prezinte un front european unit în Ucraina, în contextul în care liderul de la Casa Albă nu va renunţa la tarifele vamale, scrie The Guardian.

O declarație comună este în curs de redactare la Londra și Bruxelles, în perspectiva Summitului Regatul Unit–UE din 19 mai, face referire la o „înțelegere comună” privind o serie de interese împărtășite.

Ambasadorii UE se vor reuni, miercuri, la Bruxelles pentru a primi un briefing de la oficialii care au lucrat în ultimele luni într-un „tunel” diplomatic pentru a identifica domeniile în care se poate ajunge la un acord în anul următor.

Un pact în domeniul securității și migrația, două priorități pentru UK și UE

Un pact în domeniul apărării și securității, care ar implica o cooperare mai strânsă privind Ucraina, este prioritatea principală, alături de migrație – o temă fierbinte de ambele părți ale Canalului Mânecii.

Franța este hotărâtă să stabilească noi aranjamente privind pescuitul, însă surse diplomatice afirmă că, deocamdată, nu se preconizează nicio schimbare.

Mai multe capitale europene susțin un program „de experiență pentru tineri”, care ar permite cetățenilor UE să petreacă cel puțin 12 luni în Regatul Unit, printr-un sistem de vize reciproc, care nu ar fi inclus în statisticile oficiale privind migrația.

Comunicatul preliminar, aflat în curs de preg[tire de către oficiali, este gândit ca bază pentru o declarație politică și un cadru de negocieri privind o gamă largă de subiecte.

„Am confirmat principiile comune privind menținerea stabilității economice globale și angajamentul nostru reciproc pentru un comerț liber și deschis”, este precizat în proiectul declarației.

Documentul mai spune că părțile vor continua să colaboreze „pentru a atenua impactul fluctuațiilor în ordinea economică globală”.

UK se confruntă cu un tarif de 10% din partea SUA, UE cu unul de 20%

Summitul are loc însă în contextul în care Regatul Unit poartă în continuare negocieri tarifare cu SUA, în speranța obținerii unui acord special. Marea Britanie se confruntă cu un tarif de 10%, în timp ce UE se confruntă cu unul de 20%.

Înaintea unei întâlniri cu premierul britanic Keir Starmer, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la stimularea investițiilor în energia regenerabilă în Marea Nordului.

„Suntem prieteni. Și suntem europeni. Asta înseamnă că împărtășim interese și valori democratice. Și că suntem pregătiți să înfruntăm provocările globale ca parteneri care gândesc la fel”, a declarat von der Leyen după întâlnire.

Ce a spus guvernul britanic despre un acord comercial de liber schimb cu UE 

Downing Street a refuzat să comenteze pe marginea textului, dar a precizat că acesta este în conformitate cu obiectivele Regatului Unit.

„Prim-ministrul a fost clar că există beneficii semnificative de pe urma unui parteneriat mai bun cu UE – în ceea ce privește locurile de muncă, afacerile britanice, reducerea barierelor comerciale, stimularea creșterii economice și menținerea siguranței noastre într-o lume din ce în ce mai periculoasă. Așa că este de așteptat să discutăm o gamă largă de subiecte cu UE, iar summitul ne va oferi, desigur, un nou update”, a declarat Thomas Hughes, purtătorul de cuvânt al premierului Keir Starmer.

„Prim-ministrul a vorbit pe larg, recent, despre avantajele comerțului liber și deschis și despre faptul că ne dorim să consolidăm alianțele la nivel global pentru a reduce barierele comerciale, colaborând cu alte economii. Și acest lucru este, de fapt, o temă centrală nu doar în discuțiile cu UE, ci și cu SUA, India și alte țări”, a completat Hughes.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...