Ciolacu, interviu pentru Financial Times: România are nevoie de o excepţie de la regulile fiscale. Au fost cheltuieli neprevăzute

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu la Guvernul României, ședință
Foto: Premierul României, Marcel Ciolacu. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România are „nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, spune Marcel Ciolacu, într-un interviu acordat corespondentului Financial Times la București. Prim ministrul României declară că deficitul bugetar mărit al ţării este rezultatul eforturilor Bucureştiului de a ajuta Ucraina şi dă asigurări că aceste cheltuieli vor fi iertate de Uniunea Europeană, informează News.ro.

Miniştrii români ai finanţelor, muncii şi fondurilor europene discută luni cu Comisia Europeană deficitul bugetar mărit al ţării. România a sperat să îşi reducă deficitul la 4,4% din PIB, dar banca centrală a ţării a proiectat recent un deficit de 7,5%. Această valoare este atât de mult peste limita de 3%, astfel încât Comisia Europeană ar putea lansa acţiuni disciplinare. Bucureştiul se află sub incidenţa aşa-numitei proceduri de deficit excesiv încă dinaintea pandemiei de coronavirus, menţionează Financial Times (FT).

„Acum trei ani aveam o situaţie economică foarte diferită faţă de cea de acum”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru FT că deficitul bugetar, care a fost de 6,2% din produsul intern brut al ţării anul trecut, va scădea cu siguranţă în 2023, dar nu s-a angajat la o cifră specifică.

„Acum trei ani aveam o situaţie economică foarte diferită faţă de cea de acum”, a spus premierul. „România este acum stabilă, având a doua rată de creştere în Europa, care vine din investiţiile străine directe. Dar bugetul a trebuit să fie reorganizat pentru a ajuta Ucraina, în special în ceea ce priveşte transporturile de cereale”, a explicat acesta, referindu-se la coridorul de export pe care România l-a menţinut pentru Ucraina pentru a înlocui transporturile de cereale pe Marea Neagră.

„Acestea au fost cheltuieli neprevăzute. Avem nevoie de o excepţie de la regulile fiscale”, a declarat premierul Ciolacu, adăugând că „în niciun caz” UE nu va penaliza România pentru depăşire.

El a mai spus că Bucureştiul va reorganiza bugetul şi va face economii, inclusiv o reformă administrativă pe care a insistat că o poate realiza în ciuda faptului că ţara se va confrunta cu patru rânduri de alegeri în 2024: europene, locale, prezidenţiale şi parlamentare.

Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles pentru a discuta detalii despre PNRR și deficitul bugetar

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat că Marcel Ciolacu va merge vineri la Bruxelles pentru discuţii pe tema fondurilor pe care România le are de recuperat pentru pandemie (PNRR) şi pe tema deficitul bugetar, notează Financial Times.

În același interviu, prim ministrul Marcel Ciolacu expune soluțiile României pentru a ajutorul dat Ucrainei în privința exportului de cereale. Acesta spune că România va dubla capacitatea principalului său port la Marea Neagră şi a căii de navigaţie pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să îşi transporte cerealele în afara razei de acţiune a Rusiei. Planul României va fi pus în aplicare indiferent de atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de pe cealaltă parte a Dunării, la graniţa cu România, a asigurat premierul Ciolacu în interviu.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023", a declarat Ciolacu. "Pentru a (facilita) acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile de acces către portul Constanţa pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”, a spus Ciolacu.

Angajamentul României de a stimula coridorul de transport maritim prin dragarea Dunării şi extinderea infrastructurii portuare vine după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele globale prin Marea Neagră. De asemenea, Moscova a ameninţat navele comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a determinat redirecţionarea exporturilor pe Dunăre, arată FT.

„Ne-am învăţat bine lecţiile despre Rusia”, a declarat Ciolacu. „Suntem la zero dependenţă faţă de energia sau resursele ruseşti. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat”, a asigurat Ciolacu în primul său interviu acordat presei internaţionale de când a devenit prim-ministru, în iunie. Ciolacu spune că Bucureştiul nu se va lăsa intimidat de Moscova şi şi-a exprimat încrederea că apartenenţa ţării sale la NATO va descuraja Rusia de la orice ostilitate directă.

„Nu există nici un risc de securitate pentru România în acest moment”

Financial Times mai notează că Marcel Ciolacu a declarat că România este implicată în pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioanele de luptă F-16 donate de membrii NATO şi aşteaptă documentele necesare care să autorizeze începerea pregătirii lor.

„Mă aştept să semnez protocoalele (pentru piloţi) în următoarele zile, care este ultimul obstacol rămas”, a declarat el. „Logistica este în vigoare, în ceea ce ne priveşte”, a asigurat Ciolacu.

„Războiul Rusiei din Ucraina a prezentat, de asemenea, riscuri de securitate pentru aliatul apropiat al României, Republica Moldova, a cărei cerere de aderare la UE Bucureştiul o susţine din toată inima, a spus Ciolacu. "Moldova este de departe cel mai vulnerabil stat din Europa", a declarat premierul României, criticând gestul premierului Ungariei, Viktor Orbán, care şi-a folosit dreptul de veto în UE şi NATO pentru a bloca diverse cereri de aderare, în încercarea de a forţa Bruxelles-ul să deblocheze fondurile UE îngheţate.
"(Maghiarii) speculează cu acest lucru”, a spus Ciolacu adăugând că este greşit să se politizeze astfel de chestiuni strategice.

„Există un război între un dictator şi lumea liberă, unul pe care Europa nu îşi poate permite să îl piardă”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la Vladimir Putin.

Partenerii noștri