Mugur Isărescu, despre „marea provocare” a deficitului bugetar

Data publicării:
mugur isarescu audiere parlament inquam octav ganea 20190212121122_OGN_1980-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România are cel mai mare deficit bugetar dintre țările Europei Centrale și de Est, membre ale Uniunii Europene, anunţă guvernatorul Băncii Naționale. Mugur Isărescu avertizează că dacă acest dezechilibru nu e tratat corespunzător, pot avea loc şocuri de ordin economic.

Menținerea sub control a dezechilibrelor interne și externe e singura modalitate prin care economiile vor face față cu succes unor șocuri nefavorabile. România are cel mai mare nivel al deficitului bugetar și dezechilibrul extern cel mai mare. Marea provocare este să corectăm problema în mod înțelept”, a spus Mugur Isărescu.

Eu cred, o spun de la început, apropo de ce am văzut ieri pe la televiziuni şi aşa mai departe, cum cred eu că s-au distorsionat unele mesaje, că abordarea Guvernului este corectă. Nu putem să le luăm pe toate să le discutăm. Mai întâi şi întâi trebuie să vedem care este situaţia clară a bugetului. Sprijin cu toate forţele ideea de a se termina cu arieratele create de buget pentru că orice întârziere a plăţilor făcute de către buget creează un lanţ de arierate. Scrie asta şi în teorie. Atunci când într-o societate apar arierate - uitaţi-vă şi la buget, să nu fie sursa acestor arierate, acestor întârzieri. Şi apoi dacă din întârzierile acestea mai omori pe câte unul de unde să îşi ia bugetul resurse? Sau influenţezi creşterea economică”, a spus Mugur Isărescu.

După care, dacă estimarea este 4,4%, v-am dat un exemplu, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Păi ce rost are să o porţi, nu? Să echilibrezi contul extern când 80% din dezechilibrul extern vine din deficitul fiscal. Orice depreciere a cursului nu face decât rău. Bineînţeles că o să apară cineva să spună: guvernatorul ajută Guvernul. Nu? Păi ajutăm Guvernul, ajutăm ţara. Banca Naţională lucrează cu orice guvern îl dă ţara. Avem acest guvern şi îl ajutăm. Nu este ceva anormal”, a spus Mugur Isărescu.

După care la ce trebuie să ne gândim? Într-adevăr avem acum o problemă. Pe asta o rezolvăm întâi şi după ce ne lămurim şi cât e deficitul şi rezolvăm şi problema care se numeşte finanţarea deficitului pentru acest sfârşit de an, ajungem şi la dezbaterea despre pensii. Dacă din dezbaterea despre pensii singurul lucru care iese este că Banca Naţională a României sau economistul şef, nu era nici Banca Naţională, cere prorogarea Legii pensiilor, amânarea, nu am făcut nimic. Nici nu are el dreptul să ceară aşa ceva. Şi nici noi. E o decizie politică. Valentin Lazea, înţeleg, a făcut nişte analize de cifre. Dar uitaţi unde s-a dus dezbaterea, unde a luat-o, în altă parte”, a spus Isărescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când intră pensiile pe card în luna aprilie. Ce spun reprezentanții Poștei Române
Digi FM
Cum își menține Monica Anghel greutatea după ce a slăbit 40 de kilograme: „Mâncarea e o fudulie!”
Pro FM
Cu ce boală a fost diagnosticat Robbie Williams după ce a slăbit 12 kilograme: „Este catastrofal pentru...
Film Now
Zoë Kravitz și Austin Butler, un nou cuplu la Hollywood? Ce spun apropiații actorilor: „Se înțeleg foarte...
Adevarul
Cel mai bune fructe pentru creier, inimă și intestine. Sunt considerate „elixirul tinereții” și pot fi...
Newsweek
Se plătesc pensii, alocații, indemnizații și burse în zilele următoare. În ce ordine se dau banii?
Digi FM
Jurnaliștii de la National Geographic, recomandare pentru pasionații de drumeții: „Lăsați Alpii Elvețieni și...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când urci scările. Un exercițiu banal cu beneficii surprinzătoare
Digi Animal World
Un șobolan a făcut spectacol într-un metrou din New York. Imaginile cu rozătoarea „dansând” pe bară sunt...
Film Now
Filmul care a depășit orice așteptări la debutul la box office. A făcut deja dublul cheltuielilor de producție
UTV
Colossal Biosciences readuce la viață „dire wolf”, lupul legendar din epoca de gheață