Pe fondul disputelor comericale cu SUA, Franța cere Engie să amâne semnarea contractului pentru gaz natural lichefiat

Data actualizării: Data publicării:
gaze naturale engie
Foto: Profimedia Images

Guvernul de la Paris a cerut grupului energetic francez Engie să amâne semnarea unui contract ce prevedea importuri de LNG (gaz natural lichefiat) în valoare de miliarde de dolari din Statele Unite, din cauza temerilor privind implicaţiile acordului asupra mediului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Intervenţia vine pe fondul sporirii verificărilor privind pierderi de metan înregistrate la infrastructura de petrol şi gaze, inclusiv la producătorii americani, şi impactul lor asupra schimbărilor climatice.

De asemenea, intervenţia vine în contextul disputelor comerciale extinse între Europa şi Statele Unite.

Contractul Engie, în valoare de şapte miliarde de dolari, va fi cu NextDecade, care ar urma să decidă dacă va continua planurile de construire a unei fabrici de export, Rio Grande, în Texas.

Proiectul „nu corespunde proiectelor de mediu ale Franţei şi viziunii asupra mediului”, susţin sursele, care au adăugat că solicitarea a venit de la Ministerul Economiei.

Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, fostul GDF Suez.

Un purtător de cuvânt al Engie a precizat că Board-ul companiei a decis să-şi acorde mai mult timp pentru a analiza contractul cu NextDecade, apreciind că „proiectul necesită o examinare mai detaliată”. Dar reprezentatul nu a dorit să specifice dacă decizia Board-ului vine ca urmare a solicitării statului, în timp ce oficialii guvernamentali francezi nu au comentat informaţia.

Războiul gazelor între Est și Vest

Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă globală de import de gaze iar Statele Unite se luptă să câştige cotă de piaţă în detrimentul gazelor mai ieftine venite prin gazoductele din Rusia.

Engie, alături de alte patru companii europene (OMV, Wintershall Dea, Uniper şi Shell) investeşte alături de grupul rus Gazprom în proiectul gazoductului Nord Stream 2. SUA au impus sancţiuni acestui proiect, acuzând Moscova că-şi foloseşte resursele energetice „în scopuri coercitive”. Kremlinul acuză Statele Unite că foloseşte sancţiunile pentru concurenţă neloială, pentru a promova achiziţionarea de gaze americane.

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Partenerii noștri