Planul de restructurare a companiei Blue Air a eșuat. Comisia Europeană ordonă recuperarea ajutorului dat de statul român în pandemie

Data publicării:
avion blue air
România trebuie să recupereze de la Blue Air 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), plus dobânda aferentă. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comisia Europeană (CE) transmite că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a restabilit viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene și este incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat. Executivul european ordonă recuperarea celor 33,84 milioane EUR dați de statul român ca ajutor în pandemie, potrivit unui comunicat de presă transmis de CE.

Comisia Europeană a inițiat o investigație detaliată în aprilie 2023, pentru a evalua dacă un plan de restructurare a companiei aeriene Blue Air și măsurile de ajutor implementate în sprijinul planului respectau normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate („Orientările privind salvarea și restructurarea”), se arată într-un comunicat de presă transmis de CE.

Inițial, în august 2020, Comisia a aprobat două măsuri în favoarea companiei aeriene Blue Air care se confrunta cu dificultăți financiare din anul 2019:

1. O garanție publică de aproximativ 28 de milioane EUR (aproximativ 137 de milioane RON) pentru a acoperi daunele cauzate direct de pandemia de coronavirus;

2. O garanție publică de aproximativ 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parțial nevoile de lichidități ale Blue Air în următoarele șase luni.

Statul român a fost de acord ca, în cazul în care garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare nu va înceta după șase luni de la prima plată a ajutorului care a avut loc în octombrie 2020, să comunice Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air.

În luna aprilie 2021, România a comunicat un plan de restructurare care a fost apoi actualizat de mai multe ori.

În luna noiembrie 2022, statul român a rambursat împrumutul și a preluat o participație de 75 % în societatea Blue Air, după ce compania aeriană și-a suspendat activitatea în septembrie 2022.

În urma investigației Comisiei Europene, care a început anul trecut în luna aprilie, CE a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent și suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil și fără să denatureze în mod nejustificat concurența pe piața unică.

„Această concluzie a fost coroborată de incapacitatea Blue Air de a-și menține activitatea și de cererea sa, din martie 2023, de deschidere a procedurii de insolvență. Planul de restructurare nu a fost actualizat nici în urma încetării activității, nici a inițierii investigației aprofundate”, conform sursei citate.

„Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu este susținut de finanțări suficiente de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat”, se mai spune în comunicatul de presă.

România trebuie să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat considerat ilegal, în valoare de 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), plus dobânda aferentă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri