Preţurile terenurilor agricole au crescut cu 60% în doi ani

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-14

România are suprafeţe întinse de pământ bun pentru agricultură. Cum mulţi investitori au văzut în acest sector o adevărată mină de aur, preţul unui hectar de teren a urcat spectaculos în ultimii doi ani, de la 2.000 la peste 3.000 de euro. Cele mai ieftine terenuri sunt cele din Moldova, iar cele mai scumpe - în Muntenia şi Banat. Valoarea terenului creşte în funcţie de caracteristici, spun specialiştii.

În funcţie de calitatea terenului, de comasarea lui, în funcție de suprafețele cuprinse, fertilitatea, apropierea de sursele de irigații, tipul de cultură”, explică Adrian Crivii, directorul unei companii de evaluare.

Preţul unul hectar de teren rămâne însă şi de trei ori mai mic decât în restul statelor europene, pentru că de multe ori tranzacţiile sunt îngreunate de diverse probleme legale.

Trebuie să avem acte în ordine, ceea ce nu este cazul în 80 la sută din situațiile din România, investitorul dacă vrea să comaseze se poate trezi în situația de a face el cadastrul”, spune Ilias Papageorgiadis, specialist imobiliar.

Pentru că are potenţial, agricultura a devenit tentantă pentru mulţi politicieni care au investit în proprietăţi agricole. Deputatul PDL Elena Udrea vrea să îşi cheltuiască toţi banii din conturi pentru a investi în teren arabil. Negociază cumpărarea a 80 de hectare, iar în viitor vrea să cultive pomi fructiferi pe o mie de hectare. Fostul ministru al turismului are şi un regret: nu a găsit teren agricol lângă cel cumpărat de familia preşedintelui Traian Băsescu, unde, de altfel, preţul s-a dublat între timp.

E foarte greu să mai găsești teren la Nana (...) Eu cumpăr câte un hectar, câte două, câte cinci, urmând să le comasez în timp”, a spus Elena Udrea.

Pe lista politicienilor care investesc în agricultură sunt deputaţi care au şi peste 400 de hectare. Statul garantează jumătate din valoarea unui credit luat pentru cumpărarea terenurilor agricole.

Eu sper că toate aceste investiţii care se fac, indiferent de numele politicanului, să nu se facă doar din demagogie politică, să se facă cu adevărat în scopul de a lucra terenul”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

România are 10 milioane de hectare de teren arabil, iar dintre acestea în jur de 4 milioane sunt în proprietarea micilor fermieri.

Aleşii, colecţionari de terenuri

Vasile Iliuţă, deputat PDL - 402 ha de teren agricol

Marin Anton, deputat PNL - 170 ha de teren extravilan

Stelian Fuia, deputat PDL - 50 ha de teren agricol

Zisu Stanciu, deputat PSD - 55 ha de teren agricol

Sursa: cdep.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri