PROFITUL EXPORTATORILOR. România a exportat grâu în două luni cât în tot anul 2012

Data publicării:
grau

De bogatul an agricol profită din plin exportatorii, care cumpără ieftin de la fermieri şi vând scump afară. Din cauza preţurilor mici, 2013 nu se arată a fi un an bun pentru fermieri, care se plâng că nu-şi acoperă nici măcar costurile de producţie.

De pe ogoare s-a adunat cea mai bogată recoltă de grâu din ultimii opt ani. Dar, o regulă din comerţ arată că unde este marfă multă şi preţurile sunt mici.

„Astăzi, industria de panificaţie îmi spune mie, vânzător: vreau să cumpăr grâu cu 600 de lei tona, adus în fabrică. Iar eu spun: îmi pare foarte rău. Dacă tu plăteşti 600, exportul plăteşte 650, deci grâul va pleca la export”, explică Robert Arsene, directorul general al unui trader de cereale.

În căutarea câştigului, comercianţii de cereale încarcă milioane de tone de grâu pe vapoare cu destinaţia Europa sau Orientul Mijlociu.

„Nivelul de producţie se situează undeva între 6 şi 6,5 milioane de tone. Vorbim de o cantitate de 2-2,5 milioane de tone exportată până în acest moment”, spune Vasile Varvaroi, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Produse Agricole.

În două luni a urcat pe vapoare mai mult grâu decât în tot anul trecut. Profiturile comercianţilor cresc pe spinarea fermierilor, acuză aceştia, supăraţi că sunt obligaţi să-şi vândă ieftin recolta pentru că nu li se permite depozitarea grândelor.

„Eu nu am spus să dea 270 de euro cât era tona astă iarnă. Nu am spus să dea 240 de euro cât era anul trecut pe timpul asta. Dă-mi 180, dar nu 130, că nu a scăzut piaţa la jumătate. Anul ăsta nu-mi acopăr cheltuielile”, precizează Laurenţiu Baciu, preşedinte Ligii Producătorilor Agricoli.

Comercianţii sunt de altă părere.

„Fermierul care a făcut patru tone la hectar iese pe break-even. Şi-a plătit toate cheltuielile, arendă şi să nu uităm că primeşte şi subvenţie de 177 de euro pe hectar”, spune Robert Arsene.

Exportatorii susţin că fermierii ies în câştig: nu au cheltuit mai mult de 2.300-2.800 de lei pentru fiecare hectar cultivat cu grâu şi vând recolta cu 650 lei tona de grâu. Dar agricultorii au propriile socoteli - de la prima brazdă până când semănătorile intră în lan, cheltuielile ajung la 3.200 de lei la hectar.

Preţurile de achiziţie au atras atenţia şi inspectorilor de la Consiliul Concurenţei, care au început săptămâna trecută o anchetă. Rezultatele se vor afla abia peste un an. Dacă autoritatea de concurenţa va descoperi că s-au înţeles pe preţuri, traderii vor fi obligaţi să achite amezi cuprinse între 4 şi 8% din cifra de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri