PROIECT. Planuri pentru spitale „verzi”

Data publicării:
spital universitar

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti: 14 etaje, sute de saloane, zeci de sali de operaţii. Funcţioneaza non-stop şi consumă cantităţi uriaşe de energie electrică.

În fiecare lună, factura de energie electrică a spitalului ajunge la 400.000 de lei. E un loc unde cu greu se pot face economii, medicii nu pot opera pe întuneric şi nu pot scoate din priză aparatele electrice. Este nevoie de soluţii, iar una dintre soluţii se numeşte eficienţa energetică.

Se întâmplă la Institutul Oncologic din Iaşi. Este unul dintre cele mai noi spitale construite în România. Inaugurat în 2011, a fost dotat cu panouri parasolare, iluminarea este pe leduri, iar transformatoarele care alimentează spitalul sunt noi.

Aerul este adus de afară, filtrat printr-un schimbător de caldură, se încalzeşte sau se răceşte, în funcţie de anotimp, trimis în locul de utilizare. Consumul de energie este mic din cauza faptului că este orientat exact pe locul de consum”, a explicat Marius Boțolan, inginer.

Rezultatul - factura la energie a scăzut la jumătate.

Este un spital mare, are aproximativ 36.000 de metri ca suprafaţă, dimineaţa sunt în jur de 700 de utilizatori în unitate, pacienţi şi salariaţi. În condiţiile în care sistemul electric ar fi fost altul, probabil costurile ar fi fost cel puțin duble. Ca valori, lunar, avem cheltuieli în jur de 85-90.000 de lei”, a afirmat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.

Dar este un caz izolat. O estimare arată că, de-a lungul unui an, factura la energie în toate spitalele din România ajunge la aproape 400 de milioane de euro. De aceea, fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, propune crearea unui sistem prin care alimentarea cu energie electrică a spitalelor sa fie modernizată.

Un investitor vine și investește în reabilitarea structurii energetice a spitalului, de la construcția de centrale de cogenerare până la schimbarea iluminatului cu bercuri cu leduri, ceea ce poate reduce consumul foarte mult. Se licitează diferența de plată între costurile actuale și ceea ce oferă cei care se vor implica în acesta licitație”, a declarat dr. Vasile Cepoi, consilier al prim-ministrului României.

Este ceea ce se numeşte contract de performanţă energetică. Firma care face modernizarea îşi recuperează banii investiţi din economiile făcute de spital la factura de energie, pe parcursul unei perioade stabilite prin contract. Se estimează că spitalele pot reduce facturile la energia electrică şi cu 20 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri