România, printre statele UE în care au scăzut prețurile producţiei industriale (Eurostat)

Data publicării:
Membrane Material Industry
Scăderea cifrei de afaceri din industrie a venit ca urmare a declinului industriei prelucrătoare cu 1,9%. Sursa: Profimedia Images

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 0,6% în UE şi în zona euro în mai, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un declin de 2,1% în UE şi de 2,2% în zona euro, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În mai, comparativ cu luna precedentă, creşteri ale preţurilor producţiei industriale s-au înregistrat în Cipru (1%), Letonia, Luxemburg şi Slovenia (fiecare cu 0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Grecia (minus 1,9%), Croaţia şi Finlanda (ambele cu minus 1,8%). România a raportat un declin de 0,6% în mai, după o scădere de 1,9% luna precedentă.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere de 0,1% a preţurilor bunurilor de capital şi a bunurilor de folosinţă îndelungată şi de 0,2% a bunurilor de folosinţă imediată, în timp ce au scăzut cu 2,3% preţurile la energie şi cu 0,1% preţurilor bunurilor intermediare.

Comparativ cu perioada similară din 2024, preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în Uniunea Europeană în mai.

Conform Eurostat, în mai cea mai mare creştere anuală a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Bulgaria (7,8%), Grecia (6.4%) şi Ungaria (3,9%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Portugalia (minus 2,8%), Lituania (minus 2,5%) şi Finlanda (minus 2%). România a raportat un avans anual de 0,3% în mai, după o expansiune anuală de 1,5% luna precedentă.

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere de 0,3% a preţurilor bunurilor intermediare, de 1,6% a preţurilor bunurilor de capital, de 1,3% a bunurilor de folosinţă îndelungată şi de 2,2% a bunurilor de folosinţă imediată, în timp ce au scăzut cu 1,6% preţurile la energie.

Rolul consumatorilor finali în modificarea prețurilor

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri, în România preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,9% în mai 2025, faţă de luna similară din 2024, dar au scăzut cu 0,2% comparativ cu aprilie 2025.

La nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,62% în mai 2025 faţă de luna precedentă şi o creştere de 0,32%, în comparaţie cu mai 2024.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în mai faţă de luna precedentă, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,97%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 2,17%.

Pe marile grupe industriale, în mai 2025, faţă de mai 2024, creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de capital (+1,80%), industria bunurilor de uz curent (5,63%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,24%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,94%). În industria energetică se constată o scădere de 4,13%.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Șefa CSM a scris la UE ca pensiile speciale să nu fie tăiate. O așteaptă o pensie de 30.000 lei
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu