Scandalul Microsoft. Cu cine a încheiat contracte Ministerul Comunicațiilor?

Data publicării:
20032 2013 20microsoft-55947

Anchetatorii americani verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de licențiere cu Ministerul român al Comunicaţiilor, anunță „Wall Street Journal”. La mijloc este sistemul Microsoft de a lucra peste tot în lume prin intermediari. Mita către oficiali ai statului ar fi fost dată de firmele partenere, dar rolul Microsoft nu este cunoscut.

Potrivit informațiilor cu care a lucrat publicația americană, în România ar fi cercetate contracte încheiate în perioada 2008-2009.

Citiți și: ACUZAȚII DE CORUPȚIE. Autorităţile române resping existenţa unui contract suspect cu Microsoft

La acea vreme a existat un contract care a ajuns în atenția presei prin valoarea sa și modul de încredințare.

În vara lui 2009 Ministerul Comunicațiilor condus de Gabriel Sandu a încredințat un contract de 100 de milioane de euro firmei DIM Soft pentru licențe de programe Microsoft. Graba a fost justificată de faptul că expirau acordurile deja încheiate. În urma scandalului declanșat contractul a fost suspendat.

A fost reluat apoi cu un consorțiu în care Dim Soft avea mai mulți asociați, firme înregistrate în Elveția și Cipru. Printre acestea și D-con.net. La sfârșitul aceluiași an 2009, se anunța tranzacția prin care D-con.net prelua firma românească DIM Soft pentru 3 milioane de euro.

Potrivit „Wall Street Journal”, în cazul cercetat de autoritățile americane, licențele ar fi fost luate de la Microsoft cu o reducere de 62%, dar în contractul de servicii încheiat cu autoritățile române, nu s-ar mai fi regăsit această reducere. Banii ar fi fost folosiți pentru șpăgi.

Dim Soft este partener vechi al Microsoft și de-a lungul timpului a avut contracte cu mai multe instituții și companii de stat. Chiar actualul guvern are pe agendă prelungirea unui acordul de licențiere pentru produse Microsoft, de data aceasta cu firma-mamă a Dim Soft, D-con.net, și în acest caz ar fi vorba de circa 33 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri