Senatorii Comisiei Economice au respins transferul gratuit al terenului Romexpo în proprietatea Camerei de Comerț

Data actualizării: Data publicării:
pavilionul central romexpo noaptea
Pavilionul central Romexpo, București. Foto: Getty Images

Comisia Economică din Senat a respins, luni, proiectul de lege prin care se transferă, gratuit, terenul pe care se află complexul expozițional „Romexpo” către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), potrivit senatoarei USR Silvia Dinică, secretar în Comisie. Romexpo SA, firmă deținută în majoritate de CCIR, vrea să realizeze un proiect imobiliar, în asociere cu Grupul Iulius, prin care 14 clădiri cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall ar putea fi construite pe terenul de circa 33 de hectare, care aparține statului român.

„Azi în Comisia economică am rediscutat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007 (L273/2020). M-am opus acestui proiect încă din momentul când a fost discutat prima oară în Comisie.

Proiectul ascundea mai multe nereguli, cea mai periculoasă fiind transferul cu titlu gratuit a terenului Romexpo către Camera de Comert.

Azi, proiectul a fost respins în unanimitate în Comisia economică, va ajunge la plen cu raport de respingere.

Mă bucur că senatorii din Comisie au votat împotriva proiectului și au înțeles că valorificarea economică a zonei trebuie făcută cu respectarea legii.

Urmează votul din plenul Senatului și îmi doresc ca votul din plen să fie majoritar pentru respingerea acestui proiect. Orice alt deznodământ va genera pierderi pentru statul român și pentru cetățenii lui”, arată mesajul publicat pe Facebook de Silvia Dinică.

Propunerea legislativă a fost inițiată de mai mulți parlamentari PMP, PSD şi ALDE.

Într-o ședință anterioară a Comisie Economice, proiectul fusese amânat. Președintele Comisiei, senatorul Daniel Zamfir, declara atunci că există „impedimente” în legătură cu acest transfer, potrivit Agerpres.

„Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor", a explicat preşedintele comisiei, Daniel Zamfir.

CCIR și Grupul Iulius vor să construiască 14 clădiri înalte, locuințe și un mall

Societatea Romexpo SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care vrea să construiască, împreună cu o firmă parte a Grupului Iulius, 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall pe terenul de circa 33 de hectare pe care se află complexul expozițional, potrivit Hotnews.ro. Însă terenul aparține statului.

Proiectul de PUZ a primit aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei.

Grupul Iulius, controlat de Iulian Dascălu, este dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași.

Într-un comunicat de presă citat de Agerpres, CCIR precizează că este acţionar majoritar al Romexpo SA, cu un procent de 91,26%. Societatea are în patrimoniu toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional.

„Potrivit HG nr. 1907/2004 şi, respectiv, HG 2127/2004, CCIR are recunoscut dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt acelaşi teren pe care Romexpo îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 47 de ani", arată instituția.

Reprezentanţii CCIR susţin că, în baza legislaţiei actuale, Camera de Comerț „nu poate valorifica dreptul său de folosinţă gratuită în vederea demarării amplelor obiective investiţionale propuse”.

De asemenea, aceștia doresc „reglementarea juridică a terenului în sensul transmiterii acestuia în proprietate, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcţie de opţiunea legiuitorului”.

Reglementarea ar putea fi neconstituțională

În punctul său de vedere, Guvernul transmite că "Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării acestei inițiative legislative". Totodată, Executivul susține că proiectul de lege ”creează premisele unor vicii de neconstituționalitate”.

Senatoarea USR Silvia Dinică susține că transferul terenului, gratuit, către Camera de Comerț „ridică numeroase semne de întrebare pentru că se pot găsi alte soluții avantajoase pentru Statul român pentru dezvoltarea unui proiect pe acest teren”.

„Conform Codului administrativ, OUG br. 57/2019, bunurile, implicit şi terenurile, aflate în proprietatea privată a statului nu pot fi decât concesionate, date în administrare sau închiriate. Legea nu prevede transferul gratuit din proprietatea privată a statului către o persoană juridică sau o structură asociativă, aşa cum este Camera de Comerț a României.

De fiecare dată când Parlamentul a decis prin lege transferul unor bunuri aflate în proprietatea Statului cu titlu individual, acele legi au fost declarate neconstituționale.

Obligativitatea ca, în termen de 15 zile, de la înscrierea la Registrul Comerțului, firmele să solicite, contra cost, înscrierea în Catalogul firmelor nu oferă nicio altă opțiune companiilor. Înscrierea în Catalogul firmelor se va face cu costuri cuprinse între 10 şi 100 de euro, fără nicio posibilitate de a refuza.

Tot prin acest proiect de lege se solicită obligativitatea de certificare a competențelor administrării propriei activități a profesioniștilor, în maxim 1 an de la înființarea firmei. Acest certificat al competențelor se eliberează, de asemenea, la tarife diferențiate după îndeplinirea unei serii de condiții.

Transferul terenului ROMEXPO cu titlu gratuit Camerei de Comerț ridică numeroase semne de întrebare pentru că se pot găsi alte soluții avantajoase pentru Statul român pentru dezvoltarea unui proiect pe acest teren”, nota aceasta pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...