Şi firmele americane din AmCham critică Guvernul: „Măsuri drastice adoptate în grabă, cu impact devastator asupra firmelor şi populaţiei”

Data publicării:
amcham

Toate deciziile luate de Guvern şi de Parlament pe ascuns sau fără consultare explodează în faţa actualei puteri. Acuzele curg şi devin tot mai virulente. Camera Americană de Comerţ AmCham vorbeşte în termeni foarte duri despre modificările aduse Codului Penal şi măsurile luate de Guvern în domeniul fiscalităţii. Este poate cea mai dură reacţie a acestei asociaţii care reprezintă interesele firmelor americane în România. Organizaţia reclamă lipsa de transparenţă, dar spune şi că unele proiecte de legi deficitare, insuficient fundamentate, sunt propuse subit spre aprobare, fără nici o dezbatere în prealabil.

Reprezentanţii Camerei Americane de Comerţ AmCham spun că, deşi au lucrat sute de ore vreme de şapte luni pentru a face propuneri Executivului, doar o mică parte dintre acestea au fost luate în considerare. „Am fost surprinşi să vedem că măsuri drastice au fost adoptate în mare grabă, fără consultare şi cu impact devastator, negativ asupra firmelor, dar şi asupra populaţiei”, a spus Daniela Nemoianu, membru în consiliul AmCham, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Măsurile la care se referă AmCham sunt obligativitatea plăţii TVA la încasare, taxa pe stâlpi, noua modalitate de calcul a accizelor şi introducerea suprataxei de 7 eurocenţi la benzină. Propunerile de creştere a preţului pentru carburanţi sau a taxelor pe construcţiile speciale înseamnă costuri mai mari de producţie şi scăderea competivitităţii produselor româneşti pe pieţele externe, se arată într-un comunicat al organizaţiei:

„(...) Mediul de afaceri autohton a fost copleştit de măsuri de fiscalitate excesivă, birocraţie extensivă şi prevederi legale care pot fie descuraja conformarea voluntară şi perpetua evaziunea fiscală, (...) fie pot conduce la iniţierea unor proceduri judiciare şi de infringement împotriva României.

AmCham atrage atenţia că, sub presiunile mediului de afaceri global, România trebuie să îşi modernizeze sistemul fiscal, dar progresele se lasă aşteptate: „Astfel de măsuri, ca cele propuse în perioada aceasta, nu sunt de natura a facilita sau a încuraja investiţiile străine, şi nici consolidarea şi dezvoltarea celor existente”, arată în acest context Daniela Nemoianu.

Camera de Comerţ a avut o reacţie dură faţă de iniţiativa Guvernului de a introduce suprataxa la benzină. Organizaţia spunea în noiembrie că măsurile fiscale anunţate de Guvern înseamnă o agravare fără precedent din ultimii 20 de ani a poverii fiscale pentru contribuabilii români. Premierul Victor Ponta a replicat atunci că taxele din România sunt mai mici decât cele din Statele Unite ale Americii.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri