Statul renunţă la impozitarea câştigurilor din poker

Data publicării:
poker mediafax

Piaţa jocurilor de noroc din România este estimată la 800 de milioane de euro. Cum pe hârtie impozitul aplicat câştigurilor obţinute în cazinouri, la jocurile mecanice de noroc sau la pariuri este de 25%, la bugetul de stat ar trebuie să se adune anual aproape 200 de milioane de euro. Însă nimeni nu declară sumele câştigate, iar legea nici nu-i sancţionează. Statul apucă să ia bani doar din câştigurile la loto, bingo şi pariuri.

„Sumele totale încasate pe acest 25% au fost anul trecut de 34 de milioane de lei. Un sfert au fost cele din loterie”, spune Odeta Nestor, președintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Nu şi de pe urma jocurilor mecanice de noroc, aşa-numitele „păcănele”.

„Pe cazinouri şi pe sloturi nu s-a încasat nimic la bugetul de stat, cu toate că această taxă există de ceva ani”, explică Odeta Nestor.

Aşa că Guvernul vrea să renunţe la ea. Alte state îi taxează doar pe străini. De exemplu, în SUA, străinii care câştigă la jocurile mecanice lasă 30% la stat. În Monaco, impozitul aplicat este de 4%. În România, eliminarea unei taxe atrage introducerea altora.

„La cazinouri s-a introdus o taxă de intrare de 50 de lei, faţă de 20 cât era, iar la slot machines s-a introdus un impozit de 200 de euro pe an de aparat”, spune Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.

Iar statul îşi face deja calculele. Ministerul de Finanaţe estimează că va aduna din aceste taxe 34 de milioane de lei. Încasările statului ar putea fi chiar mai mari dacă autorităţile reuşesc să reglementeze şi jocurile de noroc online, o piaţă estimată la 500 de milioane de euro anual.

Autorităţile vor să oblige site-urile de profil să aibă filiale în România, altfel le va bloca accesul. Odată reglementat şi acest sector, fiecare român care pariază la jocurile de noroc online va lăsa la stat 0,1% din valoarea fiecărei mâini jucate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri