Suma uriașă de care are nevoie Ucraina pentru reconstrucție. Ce arată noile calcule după trei ani de la invazia Rusiei

Data publicării:
Russian army strikes Odesa
Aproximativ 13% din fondul total de locuințe al Ucrainei a fost deteriorat sau distrus. Sursa foto: Profimedia Images

Costul estimat pentru reconstruirea economiei Ucrainei după invazia Rusiei a crescut la 524 de miliarde de dolari, sumă aproape de trei ori mai mare decât producția economică estimată pentru 2024, au constatat Banca Mondială, Națiunile Unite, Comisia Europeană și guvernul ucrainean, informează Reuters.

Un nou studiu al instituțiilor a inclus date de la invazia Rusiei de acum trei ani până la 31 decembrie, inclusiv o creștere cu 70% a daunelor aduse infrastructurii energetice a Ucrainei din cauza atacurilor rusești. Acesta a arătat o creștere de peste 7% față de ultima estimare de 486 de miliarde de dolari în urmă cu un an, locuințe, transport, energie, comerț și educație fiind sectoarele cele mai afectate.

Studiul cuantifică daunele fizice directe aduse clădirilor și altor infrastructuri, impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor și costul „reconstruirii mai bune”, au spus instituțiile într-un comunicat de presă comun.

„În ultimul an, nevoile de redresare ale Ucrainei au continuat să crească din cauza atacurilor în curs ale Rusiei”, a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal într-un comunicat.

Guvernul Ucrainei a alocat 7,37 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor prioritare pentru 2025, cu sprijinul donatorilor, dar are încă un deficit de finanțare de aproape 10 miliarde de dolari, se arată în comunicatul comun.

Cea mai recentă evaluare, folosind o metodologie universală pentru a evalua daunele și nevoile, a constatat că daunele directe în Ucraina din cauza atacurilor rusești au crescut la 176 de miliarde de dolari, de la 152 de miliarde de dolari raportate în februarie 2024. Aproximativ 13% din fondul total de locuințe al Ucrainei a fost deteriorat sau distrus, afectând peste 2,5 milioane de gospodării.

În ciuda relațiilor amicale, președintele american Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în SUA, au arătat luni unele diferențe majore în ceea ce privește războiul cu Ucraina. Acesta a menționat o creștere cu 70% a activelor deteriorate sau distruse în sectorul energetic de la ultima evaluare de acum un an, inclusiv generarea de energie, transportul, infrastructura de distribuție și încălzirea centralizată.

Sectorul locuințelor a reprezentat aproximativ 84 de miliarde de dolari din nevoile totale pe termen lung, urmat de transporturi cu aproape 78 de miliarde de dolari, energie și minerit cu aproape 68 de miliarde de dolari, comerț și industrie cu peste 64 de miliarde de dolari și agricultura cu peste 55 de miliarde de dolari. Numai costul de curățare și gestionare a deșeurilor a fost fixat la aproape 13 miliarde de dolari, se arată în raport.

Antonella Bassani, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, a declarat că evaluarea a arătat progresele pe care le-a făcut deja Ucraina în ceea ce privește redresarea fizică și economică, reformele și nevoile de reconstrucție.

Aceasta a exclus nevoi de peste 13 miliarde de dolari în opt sectoare care au fost deja satisfăcute de Ucraina cu sprijinul partenerilor săi și al sectorului privat. Aceasta include aproximativ 1,2 miliarde de dolari plătiți de la bugetul de stat și fondurile donatorilor pentru nevoile de locuințe și peste 2.000 km pentru reparații de urgență a drumurilor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Newsweek
Statul tipărește bani ca să plătească pensii. Cea mai proastă veste pentru pensionari vine la toamnă
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...