Teodorovici împarte derogări de la legile achizițiilor și finanțelor

Doru Cireaşă Data publicării:
salasport

N-aveți încă buget pe 2019, nicio problemă. Faceți licitația dar vă rezervați dreptul de a nu semna contractul dacă nu veți avea bani, este sfatul ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, către primarii de comune.

Soluția originală aparține ministrului de Finanțe și a fost recomandată de acesta luni membrilor Asociației Comunelor din România. De ani buni legea finanțelor publice obligă la organizarea unei licitații de lucrări sau bunuri și servicii doar după ce se prevede și sursa de finanțare pentru acestea

Ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Eugen Teodorovici, le-a recomandat luni membrilor Asociaţiei Comunelor din România să lanseze achiziţii publice, chiar dacă nu au sursa de finanţare identificată, folosind clauza suspensivă, astfel încât comunele să economisească timp.

Clauza suspensivă „permite” autorității care organizează licitația să o anuleze și să nu semneze contractul dacă pentru obiectul acestuia nu sunt prevăzuți bani în buget.

Inventivitatea soluției are costuri pentru firmele participante, acestea fiind nevoie să cheltuie bani cu elaborarea ofertelor aferente.


"Vizavi de MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, n.red.), o să primiţi două scrisori din partea MDRAP. Prima se referă la lansarea de orice licitaţie, chiar şi cea pentru care nu aveţi sursă de finanţare. Vă indicăm în acea scrisoare inclusiv modelul de clauză suspensivă, adică puteţi lansa o achiziţie de ce doriţi dumneavoastră, neavând sursa de finanţare, punând acea clauză în documentaţia de atribuire, clauză care spune că veţi semna contractul atunci când veţi avea sursa de finanţare. Ca să economisim timp, proceduri, evaluări, nu staţi până când identificaţi sursa de finanţare", a afirmat Teodorovici.

Anul trecut însă Guvernul a dat o ordonanță de urgență, aprobată ulterior prin legea 11 din 2018, care permite pornirea licitației fără a exista banii prevăzuți. Legea menționată mai permite însă folosirea „clauzei suspensive” doar dacă autoritatea care dă contractul are la rândul acesteia semnată o așa zisă „clauză rezolutorie” cu autoritățile de management. Adică, dacă autoritățile nu dau bani unei primării pentru un proiect, atunci aceasta are dreptul de a nu da contractul unei firme, deși aceasta l-a câștigat prin licitație.

Autoritatea de Achiziții scoasă din joc

Ministrul intermiar al Dezvoltării a amintit, referitor la legea achiziţiilor publice, că nu mai există obligativitatea avizării de către Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) a documentaţiilor întocmite de primăriile comunelor.

"A doua chestiune este despre legea de achiziţii publice: Ordonanţa 114 a scos practic de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice acea obligativitate de a avea un control pe documentaţia de atribuire înainte să o lansaţi. Deci, pe fondurile europene, doar AM-urile rămân responsabile, deci ANAP nu mai dă nici un fel de aviz ex-ante pe documentaţie, iar al doilea lucru important e ca nu e obligatorie avizarea de către ANAP a documentaţiilor pe care dvs. le aprobaţi. Se face numai voluntar, în limita a 5% din întregul număr de proceduri la nivel naţional. Cu alte cuvinte: faceţi-vă documentaţia, lansaţi-o frumos în SEAP, fără orice alt aviz, şi punct. Deci este o măsură care să urgenteze foarte mult partea de achiziţii publice", a declarat Teodorovici.

Posibilitatea ca primăriile să nu mai înainteze documentațiile de licitație către ANAP este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte este posibil ca  procedurile să fie urgentate, însă, pe de altă parte, acestea riscă să fie contestate, în urma lansării unor documentații incorecte, iar procedurile să fie întârziate semnificativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima apariție oficială a Mirabelei Grădinaru alături de Nicușor Dan. Ținuta și gesturile ei au atras toate...
Digi FM
Un tată divorțat a fost găsit mort în casă după o lună în care a consumat doar bere. Fiul său de 16 ani a...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de...
Newsweek
CCR a motivat de ce trebuie să se pună CASS la pensiile peste 3.000 lei. „E obligația pensionarilor”
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Val de reacții după ce o femeie a spus că își lasă câinele singur în curte toată ziua: „Vă rog să citiți...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham,"dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filmele de acțiune, a luptat...
UTV
Cum arată vila Mihaelei Rădulescu din Monaco, locul unde și-a petrecut 10 ani alături de Felix: „Acum fac...